Temaene for årets uke i sikkerhetens tegn hos Skanska er dialog og involvering. I dette ligger at gjennom å snakke sammen om hvordan arbeid utføres sikkert og effektivt, vil antall ulykker minskes. Skanska vil med andre ord at alle skal involvere seg i sikker og effektiv produksjon.
- Sikkerhet skal være en naturlig del av alle arbeidsoperasjoner, både i planlegging og produksjon, det skal aldri tas lett på, sier regiondirektør og leder for Skanska Teknikk, Kim Robert Lisø til Vvsforum.no.

Alle skal med
Skanska vier ekstra oppmerksomhet til sikkert arbeid i alle ledd av produksjon og planlegging i hele neste uke. Sikkerhetsuka er verdens største «Sikkerhet på arbeidsplassen»-arrangement i regi av ett selskap. Sikkerhetsuka omfatter 57.000 egne ansatte, mer enn 200.000 ansatte hos underentrepenører og samarbeidspartnere, og mer enn 10.000 bygg- og anleggsplasser i 18 land.
I Norge innebærer markeringen arrangementer, øvelser og oppgaver på mer enn 100 prosjekter og kontorer.
Blant aktivitetene som gjennomføres, er sikkerhetssamtaler, et hundretalls sikkerhetsinspeksjoner, gjennomføring av sikker jobbanalyse (SJA), omfattende kursvirksomhet, beredskapsøvelser, og diskusjoner om sikkerhet, fortsetter Lisø.

Nullvisjon

Målet er null ulykker i en bransje som dessverre er mer ulykkesutsatt enn andre. Omtrent 40 prosent av alle dødsulykker på arbeidsplasser skjer i bygg- og anleggsbransjen. Erfaringen fra Skanskas sikkerhetsuke viser at antall ulykker kan reduseres betydelig.
- Sikkerhet går foran alt i Skanska. Arbeidet med sikkerhet kan aldri hvile, men for å markere betydningen av temaet, vier vi en årlig uke med ekstra oppmerksomhet til sikkerhet. Vi ser også at sikkerhet er en avgjørende faktor for effektiv produksjon, selv om det viktigste for meg er at alle kommer seg hele hjem etter endt arbeidsdag hos Skanska, sier Anders Danielsson, administrerende direktør i Skanska Norge.

Global stans
Alle alvorlige ulykker i Skanska blir gransket. Dersom det skjer en dødsulykke på en Skanska-byggeplass en eller annen plass stanses arbeidet på alle byggeplasser i hele verden. Da markeres ulykken med ett minutts stillhet, samt at man gjennomgår ulykkesforløpet med tanke på læring for å unngå tilsvarende hendelse.

- Vi er allerede blant de beste på sikkerhetsarbeid innen byggebransjen, men vi forsøker stadig å forbedre oss. Vårt sikkerhetsarbeid tar aldri slutt. Ingenting er viktigere enn menneskeliv, sier Anders Danielsson. 
Skanska stiller krav om et sterkt engasjement i sikkerhetsarbeidet av alle ledere. I tillegg har man en egen sikkerhetsorganisasjon som driver forebyggende arbeid, gjennomfører revisjoner av arbeidsplasser, utfører målinger og følger opp sikkerhetsarbeidet. Det er niende gangen Skanska arrangerer sin globale sikkerhetsuke, denne gangen med tema «reisen mot null ulykker».