Sertifikat og bedriftsgodkjenning for F-gass er på dagsorden etter at Tilsynsavdelingen i MiljøDirektoratet nå vil kontrollere installatører og kunder. F-gassforordningen krever at en skal ha F-gass sertifikat for å arbeide på kuldemediekretsen til et kuldeanlegg eller en varmepumpe. 

Montering av ferdigfylte enheter, som f.eks. luft-/vann-varmepumper og bergvarmepumper, krever ikke F-gass sertifikat.  Denne muligheten kan forsvinne neste år, dersom EU forbyr ferdigfylte enheter, eller krever at kun F-gass godkjente bedrifter får kjøpe HFK-kuldemedium. En leverandør som ønsker å tilby kunden en komplett installasjon, bør derfor ta høyde for å kunne tilby F-gass sertifiserte tjenester.

Dagens krav
Målet med forordningen er å redusere utslippet av fluorholdige gasser, som bidrar til klimaendringer hvis de slippes ut.  Det største utslippet forårsakes av lav kompetanse i form av dårlig utført installasjon, påfylling av kuldemedium istedenfor å lekkasjesøke og reparere, og utblåsing istedenfor gjenvinning. 
Derfor stilles det krav til at installatøren skal ha F-gass sertifikat ved service, reparasjoner, etterfylling av kuldemedium eller lekkasjekontroll.  Samtidig stiller F-gassforordningen krav til eier av installasjoner med mer enn 3 kg (6 kg for hermetiske anlegg) kuldemediefylling, om regelmessig lekkasjekontroll, loggbok og kuldemedieregnskap. 

Utfasing av HFK
Målet med F-gass forordningen er å bli kvitt HFK-kuldemediene, som er de mest benyttede kuldemediene i dagens klimaanlegg og varmepumper. Tidligere har KFK blitt faset ut, fra 1. januar 2015 vil etterfylling med brukt HKFK (R22)-kuldemedium være forbudt, og rundt 2030 skal HFK være historie.


Figuren viser trinnene fra KFK, HKFK, HFK, og nå til fjerde generasjon med kuldemedier.  Løsningen er de naturlige kuldemediene som COâ‚‚, ammoniakk og brennbare gasser som propan.  Velegnede kuldemedier, men anleggene koster mer, og krever kompetente installatører.

Nye krav i 2014
EU–kommisjonen utarbeidet i 2012 et forslag til innstramming av F-gass forordningen.  Forslaget har sirkulert til avstemming i alle de 28 medlemslandene denne våren.  Her har man fått mange tilbakemeldinger, og nå forsøker kommisjonen, parlamentet og ministerrådet å bli enige om et forslag.  Høyst sannsynlig blir de enige, og da vil endringene bli vedtatt i begynnelsen av 2014.  Siden Norge har vedtatt F-gass forordningen, vil disse også bli gjort gjeldende hos oss.

Nedenfor er oppstilt noen av de uenighetene som det forhandles om:
• Hvilke år skal legges til grunn som 100 %, for nedtrappingen og kvotereguleringen av HFK?
• I hvilket tempo skal utfasingen skje?
• Bør forhåndsfylte varmepumper etc. forbys?
• Skal kun F-gass godkjente bedrifter få kjøpe HFK-kuldemedium?
• I hvilket år skal det bli forbudt med HFK på nyanlegg?
• I hvilket år skal det bli forbudt å etterfylle brukt HFK?
• Skal det være lovpålagte kurs for opplæring i bruk av alternative kuldemedier??
• Bør det innføres sertifiseringskrav for alternative kuldemedier?

Går et forbud mot forhåndsfylte enheter gjennom, må en installatør ha F-gass sertifikat for å installere f.eks. bergvarmepumper.  Forslaget om krav til F-gass sertifikat for å kjøpe HFK-kuldemedium kan fungere omtrent på samme vis.  Poenget er at uansett hvilke forslag som blir stående, er innretningen at kun sertifisert personell skal jobbe med HFK.

Videre ønsker EU å legge til rette for brukbare alternative kuldemedier, slik at anleggseiere og forbrukere kan velge miljøvennlig.  Dette betyr at kulde- og varmepumpebransjen må heve sin kompetanse på miljøvennlige kuldemedier.  En slik utvikling kan fremmes ved å stille sertifiseringskrav også for alternativene, slik at bedriftene kan se lønnsomhet i å investere i denne kompetansen.

Våre anbefalinger til VVS-bransjen
Fremtiden er HFK-fri, store investeringer i kuldeanlegg og varmepumper bør derfor være med naturlige kuldemedier.  På kort sikt er det fremdeles HFK som gjelder, og da må det investeres i F-gass sertifisering.  Dette skal lønne seg, og vi anbefaler derfor:
• Kartlegg hvilke kunder som fremdeles har kuldeanlegg med R22. 
• Se på 2014-salgsbudsjettet for klimaanlegg, væskekjøleaggregat og varmepumper.
• Bestem deretter om det er mest lønnsomt for bedriften å investere i F-gass godkjenning, eller å samarbeide med et firma som har gjort investeringen.

Tilsynsavdelingen i MiljøDirektoratet retter sin innsats mot å kontrollere installatører denne høsten, mens anleggseiere har prioritet i 2014.  Når søkelyset rettes mot anleggseiere, vil dette skape en etterspørsel etter F-gass sertifiserte tjenester og leveranser.  F-gass forordningen er innrettet som et miljøtiltak, men for bransjen betyr den både en salgsmulighet, og at økt kompetanse, bedre kvalitet og lengre levetid, vil gi mer fornøyde kunder.