Energioptimal behovsstyrt venti­lasjon kan redusere energibruken til ventilasjon med 50–60 % sammenlignet med anlegg med fast luftmengde. På seminaret "Energieffektiv behovsstyrt ventilasjon,  utforming – krav – overlevering", får du svar på hvordan vi kan realisere energisparepotesialet og samtidig ivareta et godt innemiljø. Dette er også beskrevet i to nye veiledere "Behovsstyrt ventilasjon, DCV – krav og overlevering" og "Behovsstyrt ventilasjon, DCV – forutsetninger og utforming".

Veilederen "Behovsstyrt ventilasjon, DCV – krav og overlevering" skal hjelpe byggherren med å kjøpe inn velfungerende behovsstyrt ventilasjonsanlegg ved å stille kontrollerbare krav som avslører om anlegget er energioptimalt.  Dette innebærer blant annet nye rutiner for innregulering og funksjonskontroll. Entreprenører og leverandører kan bruke veilederen til å øke leveransekvaliteten. Driftspersonell kan bruke veilederen til feilsøking og utvikling av eksisterende anlegg.

Veilederen "Behovsstyrt ventilasjon, DCV – forutsetninger og utforming" skal hjelpe rådgivere og entreprenører til å beskrive, prosjektere og utføre energioptimal behovsstyrt ventilasjon.

Veilederene er utviklet i FoU-prosjektet "reDuCeVentilation" som står for Reduced energy use in Educational buildings with robust Demand Controlled Ventilation. Formålet med reDuCeVentilation var å utvikle konsepter med robust behovsstyring og spre kunnskap om energisparepotensialet i undervisningsbygninger.

Prosjektet er ledet av SINTEF Byggforsk og startet i 2009. Det blir avsluttet i 2013. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd, VKE, Skanska, Undervisningbygg Oslo KF, Optosense, Micro Matic Norge, Swegon og TROX Auranor Norge.

Seminaret blir arrangert i morgen. mer info finner man på www.vke.no

Veilederne og andre resultater fra prosjektet kan lastes ned fra:

http://www.sintef.no/Projectweb/reduceventilation/