– Vi ser alvorlig på at en profesjonell aktør gjentatte ganger har brutt avfallsregelverket og dumpet avfall i sjøen. Det er viktig at slike forsettlige lovbrudd blir straffet, sier fungerende direktør Harald Sørby i Miljødirektoratet.

I april 2013 var Miljødirektoratet på uanmeldt tilsyn hos en bedrift i Kristiansund, etter å ha mottatt tips om ulovlig dumping av avfall til sjø ved Vikanholmen. Bedriften har flere sugebiler og utfører blant annet rens og vask av tanker, både av faste installasjoner på land og tanker om bord på båter.

Tilsynet avdekket både ulovlig dumping av næringsavfall og manglende internkontroll. Bedriften har benyttet vaskeanlegget hos et lokalt betongfirma på Vikanholmen når de har hatt rester av sement i tankene, og har sluppet restsement og vaskevann ut i sjøen. De har også sluppet ut rester av barytt fra offshorevirksomhet og avfall etter tømming av sandfang.

– Næringsavfall skal ikke dumpes på sjøen. Det skal isteden leveres til lovlige avfallsanlegg, for å unngå at miljøgifter havner i naturen, sier fungerende direktør Harald Sørby i Miljødirektoratet.

Miljødirektoratet antar at bedriften har hatt en betydelig besparelse på den ulovlige dumpingen, fordi bedriften har spart utgiftene med å levere avfallet til lovlig anlegg.

– Straffeloven sier at vinningen ved straffbare handlinger skal inndras. Vi ber derfor om at politiet beregner bedriftens vinning med sikte på å inndra fortjenesten i tillegg til eventuell straff, sier Harald Sørby.