Komplette monteringsklare vifteløsninger for brannventilasjon er en av flere smarte løsninger som vifteprodusenten J. L. Bruvik i Bergen har å tilby markedet. Jo viktigere oppgave en vifte skal utføre, jo flere egenskaper må den besitte. I mer enn 75 år har J.L. Bruvik tenkt, tegnet og produsert vifter til et utall bygg og installasjoner.

Fra syrefaste aggregatvifter for offshore til kanskje verdens mest robuste vifte. Er det snakk om en vifte med spesielle egenskaper, og som skal skreddersys eller ha en nøkkelrolle, ja da stiller J. L. Bruvik i Bergen sterkt.

Kenneth Kalvøy og Sverre Johansen viser takvifte for røkgassventilasjon.[/caption]

Trygghet og kompetanse
Et område man har hatt fremgang med de siste årene er vifter til evakuering av røyk eller vifter til trykksetting av rømningsveier i bygg. Da kan kvaliteten på viftene faktisk være det som i ytterste konsekvens kan redde både liv og verdier.
- Her har vi den fulle tekniske kompetansen som gjør at vi kan levere det som forskriften sier, og om nødvendig mer til, sier Rune Lien, avdelingsleder for industrivifter ved J. L. Bruvik.

Lien kan fortelle at mange kunder ønsker å kommunisere med de som skal levere vifteløsningen.
- Det handler om trygghet og effektivitet. Våre ingeniører sitter i Bergen og snakker norsk. I tillegg har vi et verksted som kan snu seg på femøringen, understreker Lien.

Effektiv montasje
Under VVS dagene på Lillestrøm er det særlig et egenutviklet konsept for røykgass ventilasjon man presenterer. Her kommer vifta ferdig rigget etter gjeldende krav, klar til å heises på plass og kobles til, med all innmat på plass i enheten. Løsningen finnes både for montering rett på tak, eller på utvendig sidevegg.
- Vi leverer også takvifter alene, men ser gjerne etter løsninger som gjør jobben enklere for entreprenør. Ferdige moduler har vi lang erfaring med fra offshore, hvor tid betyr mange penger spart. Det er også en klar trend på byggeplassene. I tillegg er pre-fabrikering tidens melodi, her har vi mye erfaring, sier Lien.

Offshore og brann
De siste årene har man hatt en rekke prestisjetunge oppdrag i Nordsjøen, men også på land er det en rekke utfordringer man har løst. Bruvik var først ute med å bygge swing-out løsninger, for enklere vedlikehold og tilgjengelighet.
- Vi leverer mye til næringsmiddelindustri og storkjøkken, som MacDonalds. Det handler gjerne om vifter som må tåle mye belastning. Alt i alt forsøker vi å lytte til kundene og bygge inn egenskaper som kunden vil sette pris på i ettertid. At vi har egne ingeniører som kan gå i dialog med kundene og skreddersy en spesialløsning viser seg ofte å gi gevinst, sier Lien. Solid erfaring med industri har vist seg høyst relevant for ventilasjon i forbindelse med brannsikring i store bygg.