Burud som er direktør for teknologi og utvikling i Caverion, trekker frem og understøtter dette med  «tryllestaven» som i dag henger fra lysarmaturen i mange kontorer. KNX MultiLight er utviklet slik at den kan bygges inn i alle armaturer som har trekksnorbetjening, og er tilrettelagt for innbygging av lokale bevegelsesmeldere direkte i lysarmaturer.

Med «tryllestaven» kan man blant annet stille inn ønsket romtemperatur og overstyre persienner. Den har innebygget temperatursensor og er normalt plassert der menneskene befinner seg. KNX MultiLight erstatter vegg- og takmonterte enkeltkomponente som lysbryter, bevegelsesmelder, temperaturregulator og relé for lysstyring.

Smart styring
- Dette er kort og godt styring på en smartere måte, og som fører til redusert bruk av energi og godt innemiljø, påpeker Burud.

Han viser til blant annet prosjektet Havutsikt i Mandal som er Norges sydligste kontorbygg med passivhusstandard.

- Varmeløsningen som er valgt er definitivt av det innovative slaget. Havutsikt er et konkret bevis for at den innovasjonen Caverion står for fungerer. En ny og fremtidsrettet varmeløsning ble resultatet i Mandal. Varmepanelene i kontorbygget er montert i taket. Da Havutsikt skulle oppføres, falt valget på en vannbåren varmeløsning, forteller Burud.

Målet var helt fra starten av å bygge et næringsbygg som brukte lite energi. Det har byggherren Byggplan Nordbohus, og alle involverte lykkes meget godt med. Energimålet for bygget er helt nede i 66 kWh/m². Det normale energibruket for kontorbygg er ofte fire ganger så høyt.

Integrert i himlingen
-Da det ble besluttet at Havutsikt skulle bygges med passivhusstandard, var ønsket å prøve ut en ny varmeløsning. Slik ble prosjektet i Mandal et pilotbygg for utprøving av denne nye varmeløsningen for passivhus, forteller Burud.

Det er montert vannbaserte varmepaneler i et modulsystem integrert i himling eller vegg i stedet for den tradisjonelle løsningen med radiatorer på vegg. Med et vannbårent oppvarmingssystem er man fleksibel i forhold til å kunne nytte forskjellige oppvarmingskilder.

En gunstig løsning
- På sikt bør varmepanel kunne bli en rimeligere og ikke minst en mer fleksibel løsning enn konvensjonelle radiatoranlegg, fastslår Jens Petter Burud.
- Potensialet for besparelse er røffere montasje, stor mulighet for standardisert prefabrikasjon og bruk av hurtigkoblinger (raskere montasje). Dette gjelder både rørføringer og styring.

Bygget Havutsikt er på 3.265 kvadratmeter og Byggherre er Byggplan Nordbohus. I tillegg til Caverion
har Enova og Rejlers Consulting deltatt i byggeprosessen.

Fokus på menneskene
Caverion er opptatt av å få ned energiforbruket i nye og eksisterende bygg, men Caverion har også fokus på menneskene som skal jobbe og fungere i byggene. Innemiljøet er følgelig også viktig.

-Vi har alltid det totale innemiljøet på dagsorden. Generelt kan vi si at som kunde i Caverion er man sikret tilpassede produkter og løsninger. Det skal ikke være noe behov for å gå til andre aktører om det skal bygges nytt eller det handler om service siden alle fag er representert hos oss, vi har kompetente medarbeidere som holder et høyt faglig nivå og i kraft av vår størrelse søker vi til enhver tid å påvirke utviklingen, sier direktør, Jens Petter Burud avslutningsvis.