Powerhouse Kjørbo blir verdens første kontorbygg som etter rehabilitering vil produsere mer energi enn det bruker. Bygget skal stå ferdig renovert våren 2014. Prosjektet omfatter bygging av Norges største solcelletak, som sammen med energibrønner skal forsyne bygget med energi.

Tirsdag hadde kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner æren av å legge ned det aller siste solcellepanelet ved Powerhouse Kjørbo.

– Dette er et forbildeprosjekt på mange måter. Det er inspirerende at Powerhouse Kjørbo er både Norges første kontorbygg som er plusshus og verdens første rehabiliterte bygg av denne typen, sa Jan Tore Sanner under åpningen av solcelletaket.

Energipositive hus, plusshus, er bygg som produserer mer fornybar energi enn det bruker i løpet av sin levetid. I energiregnskapet er energibruken knyttet til produksjon av byggematerialer, oppføring, drift og avhending av bygget også regnet med.

– Det viktigste med dette fellesprosjektet er å vise at det er mulig å skape et plusshus, også med eldre bygninger. Jeg ser på dette som et slags miljøfyrtårn, som jeg tror vi kommer til å få se flere av. Dette er virkelig noe for andre å strekke seg etter. Det at private selskaper og stiftelser går sammen med Entra, viser hva som er mulig å få til. Jeg tror vi vil få se flere slike prosjekter i Norge i årene fremover, sa kommunal- og moderniseringsministeren.



Solcellepanelene på Kjørbo er totalt på 1556 kvadratmeter og vil produsere om lag 230 000 kWh per år, tilsvarende energibehovet for 10-15 eneboliger. Strømmen kan leveres til tekniske anlegg i byggene og også i perioder til strømnettet.