VVSforum har tidligere skrevet om at Caverion i Stavanger fikk kontrakt med det tyske oljeselskapet Wintershall.

Kontrakten handler om en total teknisk entreprise med rør, ventilasjon, elektro inkludert fjernvarme fra Lyse og kjøling, det vil si fullprosjektert bygg til 88 millioner kroner.

Caverion skal også levere tjenesteområdene rådgivning, design & engineering, prosjektgjennomføring og prosjektledelse.
Markedssjef Erling Mellemstrand forteller til VVSforum at det var konkurranse mellom to leverandører.

– Og Caverion vant, sier han. Bakgrunnen er at de hadde rett pris og et underlag med løsninger som var med på å lande leietakeren.

-Vi kom tidlig inn i prosjektet, faktisk helt fra forprosjektet. Og nå i høst er vi godt i gang og skal ha alt klart til innflytting i 2016.

Caverion fikk først en forespørsel fra hovedentreprenør Kruse Smith.

-Når vi får det, setter vi i gang og selger inn løsningene våre. Vi tar med kunder og viser frem andre løsninger vi har gjort. Kundene får da konkret se hva vi kan levere, blant annet den patenterte Klima Tak-løsningen vi har utviklet og installert mange steder. Kundene liker denne måte å bli informert på, og når de ser løsningen, så ber de om forslag.

-Ofte tar det lang tid før vi hører noe, slik som tilfellet var med Wintershall. 

Han forteller at Caverion i Stavanger fokuserer mer på løsninger enn på pris. Dette liker kunden, fordi de er ute etter så gode løsninger som mulig.

Nå skal Wintershall-bygget helst oppnå Breeam NOR Execellent.

-Ja, det er målet, sier Mellemstrand.


For Caverion i Stavanger er dette det første bygget i denne klassen som skal settes opp i oljebyen. Det er kun tre andre bygg i Norge som har denne klassifiseringen. Energisparing er en sentral del av det å oppnå Breeam Excellent.

-En ting er å planlegge, men det er ikke sikkert at det blir godkjent når det står ferdig. Vi må ha 70 poeng.

-Faren for at feil kan gjøres undervis, er til stede?

-Hvis vi for eksempel er for seint ute i deler av prosjektet, slik at vi ikke får på plass løsningene slik vi vil, ja så kan det bli feil som koster oss poeng. Vi er optimistiske, fordi hittil har det gått bra, og prosjektgruppen rundt totalentreprenør Kruse Smith har samlet 22 poeng allerede, sier Erling Mellemstrand.

Wintershalls bygg er på 16 000 kvm kontor  og 12 000 kvm parkering. Det blir på seks etasjer og skal gi arbeidsplass til 700 personer. Arkitektkontor er Link Arkitektur.

-En av de store utfordringene med dette bygget er at det ligger kun tre meter over havnivået. Det andre er at det er tett innpå andre bygg, slik at man får en del utfordringer med fall  av avløp. Planen er å bygge fire pumpekummer, sier Terje Monsen, leder av prosjektavdelingen hos Caverion i Stavanger.