Konferansen ble åpnet av Jan Hestås styreleder i EBA og konsernsjef i Kruse Smith.

– Det finnes ingen sølvmedalje i kampen om å være seriøs. Her må vi være best, og vektla at det er bra at det legges sterk vekt på faglærte og lærlinger som krav, siden dette er viktige premisser for næringen fremover, sa Hestås i sitt åpningsinnlegg.

Hva har skjedd siden sist?
Jon Sandnes poengterte i sitt innlegg at seriøsitet er evighetsarbeid – det er ikke bare et punkt på en handlingsplan som man kan krysse ut og si seg ferdig med, men det har skjedd mye det siste året.

– Nå er det et år siden veilederen ble lansert - dette har vært et lagarbeid. Det at den fortsatt får mest treff på BNLs nettsider, viser vel at her har vi truffet bedriftenes behov, sier Sandnes.

Videre oppsummerte Sandnes BNLs seriøsitetsarbeid det siste året, hvor det har skjedd mye.

Ulik virkelighetsbeskrivelse!
I desember 2014 publiserte Finansdepartementet sin utredningsrapport på ROT-fradraget.

– Dessverre lager Finansdepartementet en situasjonsbeskrivelse som ikke samsvarer med etatenes virkelighetsbeskrivelse eller næringens. Når man skal ha en debatt om tiltak, må man debattere på samme grunnlag. Her har vi fortsatt en jobb å gjøre, sier Sandnes.

I januar lanserte regjeringen sin strategi mot arbeidslivskriminalitet med 22. tiltakspunkt.

– Her har BNL valgt å gi regjeringen ros – mange av tiltakene er helt i tråd med våre anbefalinger, men samtidig har BNL vært tydelig på at regjeringen må også fremme tiltak som treffer rot-markedet.

Sentre mot arbeidslivskriminalitet
Av tiltak som er verdt å trekke frem fra strategien er etableringen av sentre mot arbeidslivskriminalitet.

– BNL har lenge etterlyst bedre samordning og målretting av kontroll. Regjeringen var ganske raskt ute med å etablere tre sentre mot arbeidslivskriminalitet. Det første senteret åpnet i Oslo 12. februar. I forliket til Statsbudsjettet for 2016 kom det på plass to nye arbeidslivssentre – etter påtrykk fra byggenæringen.

Det er også nå varslet at vi skal få HMS-kort i sanntid, det vil være et viktig verktøy for å få kontroll på byggeplass, sier Sandnes.

Enkelt å være seriøs
Arbeidet med rapporten "Enkelt å være seriøs" startet i 2014, og den ble levert Statsråd Jan-Tore Sanner i august 2014. I juni 2015 vedtok Stortinget hjemler for alle forslagene i rapporten.

– Det som gjenstår er å fylle hjemlene med forskrifter. BNLs forutsetter at forskriftene er vedtatt innen 1. jan 2017, sier Sandnes.

Seriøsitetsbestemmelser i bygge- og anleggskontrakter
Fellesforbundet, Byggenæringens Landsforening (BNL), Kommunesektorens organisasjon (KS) og Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) er blitt enige om en rekke felles bestemmelser i forbindelse med offentlige bygge- og anleggsanskaffelser.

– Dette er et godt utgangspunkt. I protokollen som BNL og Fellesforbundet signerte står det at vi er enige om at det nedsettes en arbeidsgruppe som skal følge utviklingen, innhente tallunderlag og erfaringer og med bakgrunn i dette foreslår ytterligere tiltak, sier Sandnes.

Økt internasjonalisering, globalisering og digitalisering
– Alt påvirker byggenæringen. Teknologi er viktig. I dette landskapet er det vesentlig med å heine om frontfagsmodellen, lærlingordningen og bedrifter som har fast ansatt som hovedregel. De tre pilarene forutsetter høy organisasjonsgrad, avslutter Sandnes.

Kilde: bnl.no