– Mens det tidligere var vanlig med 100- til 150-liters beredere, ønsker de fleste familier nå 250- eller 300-liters beredere, sier rørleggermester Espen Johansson i rørleggerkjeden Varme & Bad

I følge Johansson er det nødvendig dersom en hel familie skal kunne bade og dusje etter hverandre.

– Til en dusj går det vanligvis rundt 20 til 50 liter vann. Til et bad rundt 160 til 200 liter.

Berederstørrelsen vokser i takt med vannforbruket. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå bruker hver nordmann i dag nesten 200 liter vann i døgnet.

– Når vi dusjer, bader eller vasker hendene, blander vi det varme vannet med kaldt vann. En 300-liters bereder med varmt vann gir cirka 640 liter vann på 40 grader, sier Johansson.

Og oppvarmingen skjer raskt.

– De fleste nyere modeller varmer opp 50-75 liter vann fra fem til 40 grader på en time. Vannet i berederen holder 75 grader når den er fulladet. 40 grader er normal brukstemperatur.

Til hjem som bruker mye varmtvann gjennom hele dagen, kan det likevel gå for sakte og berederen går tom.

– Er det bruk for varmtvann hele dagen, uten lengre pauser, anbefaler vi en bereder som består av to elementer. Vannet varmes opp vekselvis og blir mye fortere varmt enn i en vanlig bereder, sier rørleggeren.

Mini-spa
Singel, samboer eller en familie på fem. Behovet for varmtvann er like varierende som folks livssituasjon.

– Det er unødvendig å ha en for stor varmtvannsbereder, men fryktelig ubehagelig å ha en som er for liten, sier direktør Sigurd Braathen i OSO Hotwater.

Han mener mange gjør lurt å kjøpe en bereder som er litt større enn absolutt nødvendig.

– Vi har en tommelfingerregel når du skal velge størrelse. 120 liter for husholdninger med én til tre personer, 200 liter til tre-fire personer, 250 liter til fire-fem personer og 300 liter til familier på fem eller flere. Men dette er selvsagt individuelt, sier Braathen.

– En familie på tre, hvor én skal dusje og to skal bade, vil fort ha bruk for 250 liter. Trenden med store dusjhoder, boblebad og store badekar øker fort vannforbruket til en familie til det dobbelte, sier Braathen.

Megabereder
– Skulle noen ønske mer enn 300 liter i en vanlig bolig, anbefaler vi en seriekobling av to 200-litere, i ekstreme tilfeller to 300-litere. Men det hører til sjeldenhetene, da snakker vi om svært store boliger, sier Espen Johansson i Varme & Bad.

I tillegg til størrelse og volum, mener han det er lurt å være bevisst på berederens alder.

– Vi anbefaler vanligvis å skifte ut varmtvannsberederen når den er cirka 20 år gammel. Da kan pakninger ryke, og blandeventiler og varmekolbe har nådd sin pensjonsalder.