Det har blåst kraftig høststorm rundt toppledelse i Entra og politikere den siste uken. Fredag forventes at en settestatsråd skal se på  saken etter at vennen næringsminister Trond Giske meldte seg inhabil i april. VVS-Forum summerer litt av begivenheten.

I går kunne NRK melde at flertallet i Entra-styret ikke har kjent til styremedlem Ketil Fjerdingens nære bånd til Rune Olsø. Under styremøtet 26. september i år var Fjerdingen en av dem som stemte for ansettelsen av Olsø.

Ifølge kilder NTB har vært i kontakt med, var ikke Entra-styret klar over Fjerdingens forhold til Olsø da styret ansatte ham med fire mot tre stemmer. Det har også kilder NRK har vært i kontakt med bekreftet.

Det øvrige styret fikk heller ingen informasjon fra Fjerdingen selv om hans eventuelle inhabilitet i ansettelsesprosessen.

Fjerdingen ble oppnevnt til styret i Entra av nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) i fjor.

Fjerdingen skal også ha ringt flere av de andre styremedlemmene i forkant av styremøtet 26. September for å overbevise dem om at Olsø var rett mann for jobben.

Jan Fridthjof Bernt som er jussprofessor ved Universitetet i Bergen og spesialist på forvaltningsrett, sa lørdag at Rune Olsø kan miste jobben som administrerende direktør i Entra dersom ett av styremedlemmene er inhabil.

Fjerdingen avviser at han har så nær forbindelse med Olsø at han er inhabil.

Partiet Høyre tar nå til orde for at ansettelsen tidligere Arbeiderparti-politiker Rune Olsø i det helstatlige eiendomsselskapet Entra bør stanses.

– Jeg mener at ansettelsen av Arbeiderparti-topp og Giske-venn Rune Olsø må stoppes, sier finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner i Høyre, til NRK.

Han viser til at det er fremkommet opplysninger på NRK Dagsrevyen om at både lederen og nestlederen i Entra stemte mot da forslaget om å innsette Olsø som ny konsernsjef i selskapet.

– Saken sto ikke en gang på styrets dagsorden. Dette er såpass oppsiktsvekkende opplysninger at ansettelsesprosessen bør stanses, sier Sanner.

FrPs Anders Anundsen leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Han sier til NRK at det er meget spesielt at styret i Entra velger å være lønnsledende, mot formaningene til næringsministeren.

– Det står ikke til troende når AP igjen og igjen snakker i store bokstaver om at de ønsker å gjøre noe med de store lederlønningene, sier KRFs Knut Arild Hareide.

Torsdag sa parlamentarisk leder Helga Pedersen i AP at de høye lederlønningene i Entra er uakseptable.

Styret ville ikke kommentere saken ovenfor NRK, men i en e-post til NRK fredag kommer de med flere kommentarer til opplysningene. Styret sier det de mener er uriktige påstander i media er til skade for selskapet.

E-posten er sendt av de fire styremedlemmene som stemte for Olsø. Disse er ansatterepresentantene Birthe Smedsrud og Tore Benediktsen og de ordinære styremedlemmene Ketil Fjerdingen og Ottar Brage Guttelvik.

Styremedlemmene sier Olsø ble ansatt etter det som var en avtalt og ryddig prosess.

«Rune Olsø var best kvalifisert av de 4 aktuelle kandidatene som var presentert for styret», heter det i e-posten.

Ifølge styrets flertall skulle saken opprinnelig behandles under styremøtet i august og at flere eksterne kandidater var intervjuet i forkant.

«Et mindretall i styret fikk ikke tilslutning til sin kandidat og saken ble utsatt», skriver de videre.

Beslutningen ble så noen dager før septembermøtet foreslått satt opp igjen på sakskartet.

Det er også blitt påpekt at stillingen som administrerende direktør ikke har vært utlyst.

Styreleder Siri Hatlen, nestleder Martin Mæland og styremedlem Ida Helliesen ble nedstemt av et flertall på fire som gikk inn for å tildele Olsø stillingen. Etter det stilte de sine plasser til disposisjon, men har sagt at de enn så lenge vil jobbe til beste for Entra.

Etter det Dagens Næringsliv kjenner til skal minst én av de tre som var imot ansettelsen av Rune Olsø ha ringt til eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet allerede samme dag som styremøtet.

Likevel skal det gå over to uker til styret får tilbakemelding fra departementet.

Trond Giske ventet helt til torsdag kveld med å be om settestatsråd når han ble informert forrige onsdag. Ettersom det ikke var noen statsråd torsdag, kan oppnevnelsen dermed først skje fredag i neste uke, mer enn to uker etter at departementet ble varslet om striden i styret.

- Det virker som Trond Giske har håpet at saken ikke ville komme frem i offentlighetens lys, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner til Dagens Næringsliv.

Næringsminister Trond Giske svarer per sms på DNs spørsmål om hvorfor han ventet helt til torsdag med å be om settestatsråd når styreleder varslet allerede forrige onsdag om situasjonen.

«Det var først i kjølvannet av ansettelse av konsernsjef i Entra at situasjonen ble slik at settestatsråd ble påkrevet», skriver Giske.

Martin Kolberg, parlamentarisk nestleder i Arbeiderpartiets stortingsgruppe sa til Dagsnytt 18 på NRK fredag at Rune Olsø har vært konstituert som administrerende direktør av et enstemmig styre.

Programlederen spurte Høyres Tore Sanner hva han tenkte da han hørte om ansettelsen.

- Jeg trodde ikke det var sant, svarte Sanner. Han sa at det er to alvorlige forhold her. For det første at det er uakseptabelt at staten skal være lønnsledende. Det andre er prosessen frem til Olsø ble ansatt, og at dette ligner et kupp. En svært uheldig prosess som etterlater det inntrykk at dette har vært en partiansettelse, sa Sanner. Men han ville ikke kritisere Trond Giskes rolle i dette fordi han har meldt seg inhabil. Han ønsket samtidig at den som blir settestatsråd innkaller til ny generalforsamling og starter på nytt.

Både han og Krfs Knut Arild Hareide var i Dagsnytt 18 klare på at staten ikke skulle være lønnsledende, og tok avstand fra en så høy lønn som fire millioner i året i statsselskapet Entra.

Statsminister Jens Stoltenberg valgte fredag å kommentere saken, og sa til NRK at det var Giske selv som allerede i april erklærte seg inhabil.

– For å håndtere de spørsmålene som har kommet, vil vi oppnevne en settestatsråd, sa Stoltenberg.

Han ville ikke svare NRK på om det kan bli aktuelt å gjøre utskiftninger i styret, og avviste at ansettelsen er et resultat av kameraderi mellom Arbeiderparti-topper, slik flere har hevdet.

– Det er styret som ansetter. Denne saken har ikke og skal ikke behandles politisk, sa Stoltenberg.

Fredag forventes det at en settestatsråd blir utnevnt for å løse floken rundt Oslø som administrerende direktør og årslønn på 4 millioner.
Selv om Giske har erklært seg inhabil i ansettelsessaken rundt Olsø, har lovavdelingen i Næringsdepartementet konkludert med at Giske ikke er inhabil i saker som gjelder Entra generelt.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør i E24 sier at det er helt spesielt at både styreleder og nestleder i styret er imot ansettelse av administrerende direktør. Det er normalt styrets leder som skal lede ansettelsen av ny administrerende direktør. Håndteringen av denne ansettelsen er mildt sagt oppsiktsvekkende, sier han.

NRKs politisk kommentator Magnus Takvam sa i Dagsnytt 18 på fredag at det mest betente i denne saken er at vi har et styre i et stort statlig selskap er at vi har et styre som ikke kan fungere sammen. Det er et mindretall og et flertall som står mot hverandre, ikke bare i ansettelsessaken, men også i en god del andre saker. En slik splittelse kan man ikke leve med i lengden. Det er dette en settestatsråd må rydde opp i, sa han.