– Vi synes det er prisverdig av Statsbygg som en stor offentlig innkjøper å trekke inn både lærlingeklausul og krav til en prosentvis andel fagarbeidere på en byggeplass som en del av innkjøpsvilkårene, sier administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge, Tor Backe.

Han legger til at Statsbygg på denne måten viser at de vil støtte opp om en byggenæring hvor det fokuseres på kompetanse og utdanning – og det er viktig.

Lite skritt i riktig retning
– Men vi mener at det er lite ambisiøst å kreve at 40 prosent av arbeidstimene er utført av faglærte. Det betyr jo at 60 prosent skal er utføres t av ufaglærte. For rørleggerfagets del må det i det minste være slik at når det er rørleggerarbeid som skal utføres, må det utføres av fagutdannede rørleggere. Fagarbeid må således utføres av fagfolk. Allikevel er dette et skritt i riktig retning, sier Backe.

Rørentreprenørene viser også til BNLs prosjekt "Enkelt å være seriøs", hvor en av de viktigste sakene er kravet om at alle som jobber i byggebransjen minst må ha svennebrev i bunn – "Modul 2".

– Vi er selvsagt klar over at det også innenfor vårt fagområde er mye sjauing hvor det ikke er behov for fagkompetanse. Men for øvrig må rørleggerarbeide utføres av rørleggere!

Henger ikke sammen
– I disse dager får vi ny Teknisk Forskrift som stiller svært strenge krav til både bygningskonstruksjon og energibruk i bygg. Her forutsettes l høy teknisk kompetanse hos utøverne for å nå det optimale bygg - og da henger det ikke helt på greip at man samtidig kun krever 40 % fagkompetanse på samme byggeplass?

Backe er imidlertid klar på at Statsbyggs initiativ viser at man er blitt klar over problemstillingen ved mye ufaglært arbeidskraft på byggeplassen i dag, og også behovet for sterkere rekruttering til yrkesfag.

– Vi synes det er bra at man har tatt tak i dette. Initiativet er positivt, men luften går litt ut av ballongen når kravet bare er 40 prosent. Forhåpentligvis har ikke Statsbygg fått frem 100 % hva de mener – så vi ser frem til en nærmere avklaring av hva de egentlig tenker seg. 

Kilde: rornorge.no