Joar kommer fra en familie hvor både faren og bestefaren var rørleggere, så det var ingen tilfeldighet at han også ble fanget av interessen for rør. Etter endt yrkeskole jobbet Joar noen år før han tok svenneprøven. I hjembygda ble det mest jobbing med eneboliger, hytter og landbruk.

Men etter hvert ble nysgjerrigheten og trangen etter å prøve noe nytt for stor, og i 2001
pakket han sekken og reiste fra Hornindal til Oslo. I Oslo jobbet allerede broren Henning Vellene. Han var ansatt i Norconsult, og hadde prosjekteringsansvar under byggingen av Telenor-bygget på Fornebu. Det ble også åpningen for at Joar valgte å flytte på seg for utforske sin entreprenørtrang. Han ble ansatt i Bravida som hadde rørkontrakten ved Telenor bygget på Fornebu.

En spennende reise
Joar Vellene jobbet i Bravida gjennom hele byggeperioden på Fornebu, samt 8 måneder på drift etter at bygget var ferdig. Men så skjedde det noe som gjorde at skapertrangen kom til sin rett.
- Jeg fikk muligheten til å være med på å starte Andersen og Aksnes Rørleggerbedrift i Asker.
Den muligheten kunne jeg ikke la gå fra meg, og har vært med på hele gründerperioden, og frem til i dag hvor vi omsetter for 100 millioner. Vi solgte til det svenske konsernet Instalco i februar i år, men vi er fortsatt en egen juridisk enhet. Tidspunktet for å få inn en større partner med kompetanse på andre områder en de vi besitter, var helt riktig når vi skal utvikle oss videre som bedrift. Vi er dyktige rørleggere, sier Vellene.
- De var en foretrukken kjøper, og prosessen har vært en kjempegod erfaring.

I dag leder Joar serviceavdelingen hos Andersen og Aksnes som er en av tre avdelinger i bedriften. Utover service satses det på prosjekt- og eneboligmarkedet. I tillegg bygges det opp en avdeling på sprinkler.

Mesterbrevet
Bakgrunnen for at Joar tok mesterbrevutdanningen var ønsket om mer kunnskap. Han forteller at mesterbrevet har skapt en mye større forståelse for drift, og interessen for ledelse og økonomi har også vært en pådriver for å fullføre mesterutdanningen.

- Jeg føler at rørleggeryrket står bra i byggebransjen, og med mesterbrevet møter man respekt og forståelse. Rørbransjen trenger dyktige folk, så det er viktig med rekruttering og opplæring. Noen mener vi kan hente inn arbeidsledige for å få nok rørleggere for fremtiden. Jeg synes derimot at det er viktig å få de tak i ungdom som vil noe, og som har ambisjoner, og ikke bare begynner på rørleggerlinja fordi de ikke har noe annet alternativ. Bransjen trenger gode motiverte skolelever som kan bli bedriftsledere på sikt, sier Vellene.

- Jeg satte virkelig pris på arrangementet rundt utdelingen av Mesterbrevet i Oslo Rørleggerlaugs regi nylig. Det var mer en forventet, og var en hyggelig, høytidlig, og fin seanse som viser at man verdsetter kompetanse.

Viktig å gjøre hevd på faget
Den nye rørleggermesteren er engasjert, og har mange meninger om forholdene og betingelsene i bransjen.
- Jeg er opptatt av konkurranse på like vilkår. I dag er det mye utenlandsk arbeidskraft på norske byggeplasser. I mange sammenhenger er de utenlandske aktørene kun montører som utfører rørleggertjenester. De kan ikke faget på samme måte som oss som har mange års utdannelse og praksis. Det er ikke like utpreget i alle fagområdene, men vi merker det spesielt på sprinkler. Prisene de tilbyr på service er helt umulig for oss å kunne tilby med kvalifisert arbeidskraft. Sikkerhet i byggene er viktig, og det burde man tenke mer på, når slike avtaler inngås, sier Vellene.

Er annet spørsmål Vellene er opptatt av og som det er ulike oppfatninger om i bransjen, er innleie av arbeidskraft, kontra fast ansettelse.
- Jeg mener vi må kunne tørre å si at innleie av personale er en nødvendighet i dagens arbeidsmarked. Antall jobber varierer i perioder, og man slipper å ansette og si opp folk stadig vekk. Det er en bedre løsning for å ri av toppene, påpeker han.

Vil lære enda mer
Vellene synes han har fått være med på en fantastisk reise i rørleggerfaget.
- Fra starten hjemme i Hornindal til det å være med på å bygge opp Andersen og Aksnes fra 6 – 35 ansatte har vært en utrolig lærerik reise. Jeg har fortsatt ambisjoner og vil ha mer faglig påfyll. Vurderer om jeg skal ta fatt på sprinklerutdannelsen, og bli sertifisert er en ambisjon. Jeg kommer fra en familie med gode og lange tradisjoner innenfor rørleggerfaget, og der har jeg nok arvet en offensiv holdning, og et entreprenørskap som ligger der, sier en engasjert Vellene avslutningsvis til VVSforum.