Forslaget til ny lovgiving bygger på et revisjonsstudie som startet i april 2014 og avsluttet i mars 2015. Forslaget medfører blant annet en innstramning av kravene til energieffektivitet (ett ekstra trinn i 2020), utvidelse av anvendelsesområdet til å omfatte «jet fans» og vifter integrert i andre produkter, endringer av definisjoner og produktkategorier, ytterligere produktinformasjonskrav, presisering av gjeldende unntak og tilføyelser av nye unntak. Videre medfører forslaget at kun komplette vifter er omfattet, ikke skovlhjul som i dag, skriver NVE i en melding.

De foreslåtte kravene vil kunne gjennomgå endringer i prosessen helt frem til endelig vedtak.

Lovgivningen har til formål å sikre en mer miljøvennlig utforming av produktene, for eksempel ved å fastsette krav til produktenes utforming både når det gjelder energibruk, forbruk av ressurser og andre miljøpåvirkninger. Lovgivningen ligger innenfor rammene av økodesigndirektivet (2009/125/EF) og implementeres gjennom forordninger.

Forordningene pålegger produsenter og importører i EU/EØS å kun selge produkter som tilfredsstiller kravene.  Produkter som tilfredsstiller kravene, skal være CE-merket.

Økodesignkrav til produkter er ett av flere virkemidler for å nå EUs overordnede klimamål. Vifter brukte 260 TWh elektrisitet i EU i 2010. Kravene i forordning 327/2011 vil redusere dette forbruket med 30 TWh i 2020 og 50 TWh i 2030.

Status
Den eksisterende lovgivning har hatt virkning siden januar 2013. Den foreslåtte nye lovgivningen er basert på en revisjonsstudie avsluttet i mars 2015. Det er holdt et konsultasjonsforummøte den 30. april 2015, hvor det ble diskutert en rekke forhold vedrørende det fremlagte forslaget til ny lovgivning.

Det endelige forslaget til ny lovgivning for vifter forventes vedtatt i løpet av 2016 med virkningsdato fra den 1. januar 2020.

Lenke til gjeldene forordning
Lenke til studiets hjemmeside