- Markedet har etterspurt en samlet standard og denne 2014-utgaven konsoliderer alle tidligere rettelses- og endringsblader i et samlet dokument. Det er i tillegg gjort mindre redaksjonelle endringer slik at standarden er oppdatert mot gjeldende Norsk Standard og andre referanser som er gitt i standarden, skriver Standard Norge på sine hjemmesider.

NS 3031 kompletterer også de europeiske standardene som er utarbeidet for bygningsenergidirektivet. Standarden er tilpasset for å dokumentere mot energikrav i forskrift om tekniske krav til byggverk (TEK) og for å beregne energiytelse opp mot forskrift om energimerking av bygninger.

Les også: Oppdaterer NS 3031

Oppføring av bygninger med lavt energibehov fordrer også større oppmerksomhet rundt bygningers inneklimakvaliteter. Andre krav, for eksempel krav til god luftkvalitet, termisk komfort og tilgang til dagslys, må naturligvis kunne ivaretas med de samme forutsetningene og løsningene som ligger til grunn for kontrollberegninger etter NS 3031.

Standardens kompleksitet og omfang tilsier at reglene i NS 3031 i praksis egner seg for et databasert beregningsverktøy.

Endringene i denne utgaven omfatter i hovedsak:
- nye tabellerte verdier for virkningsgrader for varmesystemer i tillegg B;
- revidert tillegg H for temperaturvirkningsgrad og SFP i ventilasjonssystemer;
- ny ligning for totalt årlig netto energibehov som følge av revidert tillegg H, der varme til frostsikring av varmegjenvinner ikke lenger blir beregnet separat men inkluderes i beregningen av netto varmebehov til ventilasjon;
- revidert tillegg N for beregning av varmegjenvinning med avtrekksvarmepumpe.

Standarden er utarbeidet i Standard Norges komité SN/K 034 Bygningers energiytelse.

NS 3031- 2014 kan skaffes hos Standard online, www.standard.no