– Vi ser at noen totalentreprenører lønner sine prosjektledere og funksjonærer nesten utelukkende basert på resultatlønn, og i begrenset grad fastlønn, sier Smelhus. Han mener dette går ut over kvaliteten på utførelsen, på innkjøpene prosjektleder gjør for byggherre, og det legger press på teknisk underentreprenør og dennes leverandører. 

– Dette betyr at byggherre får de billigste løsningene og ikke nødvendigvis de beste eller mest robuste, mener Smelhus. Dessuten gir dette ofte totalt sett dyrest løsning i forhold til forvaltning, drift og vedlikehold. Tekniske entrepriser står ofte for en høyere andel av kostnadene enn det bygningsmessig.

Saken fortsetter under bildet:

Roar Smelhus er direktør for bygg og eiendom i Hjellnes Consult

– Likevel ser vi stadig at de tekniske underleverandørene med sine rådgivere ikke når frem med sin argumentasjon. Den utviklingen vi har sett de siste årene innenfor dette markedet kan ikke fortsette, det er få tekniske underentreprenører som de siste pengene har tjent penger.

BIM er med på å styre prosjekteringsprosessen. Smelhus mener BIM-kompetansen erfaringsmessig har kommet lengst hos rådgiveren, men også flere entreprenører, leverandører og andre følger etter i utviklingen.

– I et BIM-prosjekt vil rådgiveren være helt sentral, og det er viktig at denne kompetansen blir benyttet til beste for helheten, påpeker Smelhus. Han oppfatter at entreprenørene helst ser på hvordan de kan bruke BIM til å få mer effektive byggeprosesser.

– Entreprenørene vil ha BIM på digital flate. Rådgiverne jobber med BIM for å integrere de forskjellige bygningsinstallasjonene best mulig, samt berike modellen med faktiske opplysninger. For eksempel med BREEAM, slik at vi får all nødvendig informasjon inn i modellen. Da blir det også lettere å bruke modellen til å visualisere for kunden hva de får, sier Smelhus.