Heidenreich snudde et negativt årsresultat før skatt på i overkant av 30 millioner kroner i 2019 til 20 millioner i overskudd i 2020. Det er administrerende direktør Bjørn Moen så fornøyd med at han belønner alle ansatte med en påskjønnelse. – Vel fortjent, fastslår han overfor VVSforum.

- En stor og viktig grunn til at vi leverer dette resultatet er at vi har klart omsetningsøkningen nesten uten å øke driftskostnadene, med omtrent den samme bemanningen.

Moen tok over lederstolen i september 2019, og har således ledet en imponerende snuoperasjon. Etter vårt kickoff i januar 2020, spredde det seg en utrolig god stemning i hele Heidenreich, som vi har seilet på gjennom hele fjoråret, forteller han.

Visste ikke hva som ventet
- Ingen av oss hadde vel den fjerneste anelse om hva vi hadde i vente i 2020, med korona, nedstengninger og hjemmekontor. Likevel har året gått over all forventning, med omsetningsrekord i hele fire av månedene.

Totalt endte bedriften på et salg på over 1,6 milliarder kroner i løpet av fjoråret. Det vil si en vekst på nesten 18%.

- Dermed har vi tatt store markedsandeler. Helt utrolig, sier Moen.

Kjetil Grønbakken, Markeds- og kommunikasjonssjef i Heidenreich AS[/caption]

- Men det som kanskje er enda mer gledelig, er at vi har fått til denne salgsøkning nesten uten å øke bemanningen eller øvrige driftskostnadene. Ifølge økonomiske modeller, skal det ikke være mulig å gjøre det vi har fått til i Team Heidenreich. Fra en kostnadsgrad på over 31 prosent i 2019 er vi nå godt nede på 20-tallet. Vi har omsatt nesten 20 prosent mer enn i året før, sier markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Heidenreich, Kjetil Grønbakken.

- Heidenreich tar markedsandeler, ved at våre kunder har økt sin andel av varekjøpet hos oss. På VA-siden har vi inngått en rekke kommuneavtaler, og vi har økt på alt fra henting av mindre deler til leveranse av store anlegg. På VVS har vi økt både hos frittstående, kjeder og prosjektkunder, og veksten er omtrent like stor på servicemarkedet som på prosjekter, påpeker Grønbakken videre.

Høyt arbeidspress
Moen legger ikke skjul på at det har vært et slitsomt år hvor mange har følt at tiden ikke har strukket til. Men understreker at alle har grunn til å være stolte av at de har bidratt til resultatforbedringen på 50 millioner kroner og fortjener en ekstra påskjønnelse.

- Det håper jeg alle setter pris på, og at det gir ekstra motivasjon for å gjøre det enda bedre i 2021. Året kommer til å bli enda tøffere og enda mer slitsomt, men forhåpentligvis enda morsommere og mer givende enn det året vi akkurat har gått ut av. Og dette er bare starten, fastslår han. Vi kommer til å jobbe med kontinuerlig prosessforbedringer for ytterlige økt konkurransekraft også i fremtiden.

Stor takk til ansatte
Høsten 2020 gjennomførte Heidenreich en medarbeiderundersøkelse hvor de ansatte gir topp score på viktige områder som trivsel og motivasjon.

Moen er klar på at uten innsatsen til de ansatte hadde man ikke klart disse fantastiske resultatene og derfor drypper det nå litt på samtlige ansatte i form av en ekstra utbetaling i mars.

Leverandørene ønsker å jobbe med oss
Når det gjelder bruttofortjenesten har den falt med 0,5%-poeng, hovedsakelig som følge av valutasituasjonen gjennom fjoråret.
- Vi som alle andre i bransjen, merker kraftig prispress, og må alltid operere med konkurransedyktige priser. Vi holdt igjen og lot være å øke våre priser 1. mai, da enkelte av leverandørene var panikkslagne og ønsket å øke sine priser over natten. Når det er sagt, er det viktig å understreke at vi har et særdeles godt forhold til våre hovedleverandører, som også ønsker et sterkt og synlig Heidenreich.

- Min filosofi og konklusjon er, at de resultatene vi har levert i 2020, ikke hadde vært mulig uten våre ansatte, og vi kunne heller ikke klart dette uten et godt og tett samarbeid med kunder og leverandører, understreker Moen.