– Vi kjenner ikke til at andre i bransjen har rendyrket søkerrollen som eget rådgivningsfag og satset på et eget fagmiljø med juridisk ekspertise slik vi har, sier Frode Moum.

Han leder Swecos gruppe for byggesak og eiendomsrådgivning, et unikt juristmiljø som håndterer søknadsprosesser mot myndighetene. Det juridiske fagmiljøet gir strategiske råd om hvordan slike prosesser kan strømlinjeformes, og bygger opp søknadene slik at de enklest mulig vil oppnå godkjenning hos myndighetene. Gjennom en riktig prosess er både tid, kostnader og ressurser spart.

Positive ringvirkninger i prosjektene
Slike søknadsprosesser har tradisjonelt vært håndtert av arkitekter, men dette er ikke deres primæroppgave. Gjennom de senere år har arbeidsomfanget og ansvaret knyttet til ivaretakelse av rollen som ansvarlig søker økt betydelig, og Sweco erfarer at stadig flere arkitekter nå kvier seg for å påta seg denne funksjonen. Økte formalkrav i gjeldende regelverk og høye forventninger om profesjonell ivaretagelse av søknader, har lagt grunnlaget for at det er et marked for Swecos juridiske ekspertise.

– Å håndtere søkerrollen riktig er svært viktig. Det skaper forutsigbarhet og gir ofte positive ringvirkninger for resten av prosjektet, både tidsmessige og økonomiske, sier Moum.

Viktig bindeledd mellom myndigheter og prosjektet

Når Sweco tar på seg jobben som ansvarlig søker på vegne av en utbygger, blir ekspertgruppen bindeleddet mellom offentlige myndigheter og prosjektet. I ekspertteamene som sitter i Bergen og Porsgrunn er det til sammen ni jurister. Disse er i all hovedsak rekruttert fra juridiske stillinger i ulike kommuners byggesaksavdelinger, fra fylkesmannsembetet og fra Direktoratet for byggkvalitet. De har med andre ord sittet på «andre siden av bordet», kjenner de offentlige mekanismene og kan legge en strategi for at alle nødvendige tillatelser skal komme på plass i henhold til ønske om fremdrift i prosjektet.

– Det er veldig mye juss og skjønnsmessige vurderinger i slike søknadsprosesser, og da mener vi det er nødvendig å bruke jurister som er eksperter på området. Plan- og bygningsloven med forskrifter utgjør et komplekst regelverk, men inngående kjennskap til regelverket åpner også mange muligheter for kunden om man bruker regelverket riktig. Vår jobb er å benytte regelverket til kundens fordel, sier seniorrådgiver og jurist David Bendiksen.

Sikre forutsigbarhet og unngå dyre forsinkelser
Bendiksen understreker betydningen av å forstå hvor skoen trykker, gjøre bruk av denne kunnskapen for å ta føringen på tematikken og gjøre jobben enklere for kommunens saksbehandler.

– En typisk oppfatning er at jobben som ansvarlig søker består i å fylle ut og sende inn skjema, men for oss er det bare en svært begrenset del av jobben. Vår forståelse av rollen er at jobben i hovedsak dreier seg om å håndtere prosessen på en best mulig måte slik at man sikrer forutsigbarhet i prosjektet og unngår ventetid på byggeplassen. Utsettelser på grunn av at alle vilkår ikke er oppfylt kan fort bli en realitet dersom ikke søknaden er riktig håndtert. Det kan bli dyrt, sier Bendiksen.

Bredt tilbud av tjenester
I tillegg til å ivareta rollen som ansvarlig søker tilbyr Swecos fagmiljø også en rekke andre tjenester innenfor eiendomsrådgivning. Blant annet kartlegging av eiendommer der man ser på potensial for videre utvikling, utbyggingsavtaler, seksjonering– og reseksjonering av eiendommer, og utarbeidelse av dispensasjonssøknader og klager på vedtak. Fagmiljøet bistår også ulike kommuner, i kraft av å være innleide saksbehandlere, med behandling av søknader etter plan- og bygningsloven, samt i oppfølging av klager og ulovlighetssaker.

Byggesak og eiendomsrådgivning betjener kunder blant utbyggere, entreprenører, arkitekter, privatpersoner, samt offentlige byggherrer og myndigheter.

– Tilbakemeldingene vi får fra kundene er at de føler en trygghet for at denne viktige delen av prosjektet er profesjonelt håndtert. Dessuten slipper entreprenørene å bruke tid på å grave seg ned i materien. De får en forespørsel fra oss dersom det er noe de må gjøre, sier Bendiksen.

Kilde: www.sweco.no