– For bransjen er det fantastiske at rørleggeryrket er så populært blant ungdom. Ekstra gøy er det å se at jentene nå i stadig større grad søker seg til rørleggerfaget, sier Marianne W. Røiseland administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge.

4,3% flere har søkt VG2 Rør som førstevalg i 2022 sammenlignet med 2021. Også i fjor var det rekordmange søkere og mer enn 10 % flere enn i 2000.

14% flere jenter har søkt VG2 Rør i år enn i fjor, da søkertallet hos jenter nesten doblet seg i forhold til 2020. For rørbransjen er det ingen tvil om at tallene peker i riktig retning.

– Ungdom har forstått at rørleggeryrket er et spennende, variert og godt betalt yrke som de kan leve med hele livet. 

Størst økning i Troms og Finnmark

Fylkesvis var det store variasjoner i søkertallene. Troms og Finnmark er i år den store vinneren, med 40% flere søkere til VG2 Rør enn i fjor. Her har 59 søkt seg inn i år.

– Det kan være mange årsaker til at søkertallene varierer, men det har vært jobbet systematisk og godt for å øke oppmerksomheten i faget i Troms og Finnmark. Det virker.

Her kan du se Daniel Nilsson fra Vadsø (Comfort Bend og Bøy) og Benjamin Olsborg fra Båtsfjord (Båtsfjord Rør) vise glimt fra sine arbeidshverdager.

Disse to har den siste perioden før søknadsfristen 1. mars vært ekstra synlige for ungdom på sosiale medier i Troms og Finnmark.

Trøndelag skiller seg også positivt ut med 114 søkere, det er en økning på 32% fra 2021 til 2022. I Trøndelag tredobles jenteandelen fra 7 til 21.

Sprik i søkertallene

Det er stort sprik i søknadstallene til rørleggerlinja. Mens de fleste fylkene har positiv utvikling og økte søkertall, skiller fire områder seg negativt ut.
 
De fleste av områdene som toppet listen i fjor, har gått noe ned i år som Oslo og Nordland, mens Trøndelag hadde reduksjon i fjor, men stor økning i fjor.
 
– Det viktigste er å se på totaltallet der rørleggeryrket har en økning på 4,3 %, sier Røiseland.
 
RørNorge jobber tungt med å rekruttere til yrket gjennom kampanjen Bli Rørlegger og gjennom et strukturert og godt nett av opplæringskontor over hele landet.
 
– Rørfaget er godt organisert. Det er en stor styrke også når det gjelder å tiltrekke seg arbeidskraft. I tillegg til at yrket er populært blant unge, er det stadig flere voksne som skifter yrkeskarriere og blir rørleggere. Det er bra! Utfordringen er at vi må skaffe flere læreplasser, sier Røiseland.
 
Hun og RørNorge oppfordrer bedrifter til å ta inn en lærling ekstra.
 
Tabell RørNorge.jpg