Det følger av arbeidsmiljøloven § 14-12c at "virksomheter som leier inn arbeidstaker etter §14-12, hefter på samme måte som en selvskyldnerkausjonist for utbetaling av lønn, feriepenger og eventuell annen godtgjøring etter kravet om likebehandling i § 14-12 a. Ved solidaransvar etter første punktum hefter solidaransvarlig også for feriepenger opptjent i tilknytning til kravet." Bestemmelsen om solidaransvar er et incentiv for at innleier bidrar til at likebehandlingsprinsippet følges opp gjennom god dialog med seriøse bemanningsforetak

Hva er solidaransvar?
Utgangspunktet er at det er bemanningsbyrået som har lønnsplikten overfor sin ansatt, dvs den utleide.  Hva den utleide skal ha i lønn m.v. ved utførelsen av det enkelte oppdrag følger av de nye likebehandlingsreglene i AML  § 14-12 a og LOK bilag 13.  Riktig lønnsfastsettelse  forutsetter at innleiebedriften har oppfylt sin opplysningsplikt i forhold til de lønns- og arbeidsvilkår vedkommende innleid ville ha fått, dersom den innleide var blitt direkte ansatt  i innleiebedriften, altså en ansettelse utenom et bemanningsbyrå. Solidaransvar innebærer at innleiebedriften får et selvstendig ansvar for å betale innleid arbeidstaker det vedkommende har krav på i lønn, feriepenger og eventuell annen godtgjørelse etter likebehandlingsbestemmelsen.  Den innleide arbeidstakeren kan altså velge hvorvidt han vil fremme kravet om lønn overfor sin arbeidsgiver eller innleiebedriften.

Når inntrer det?
Den innleide arbeidstakeren må fremme kravet overfor innleiebedriften innen 3 måneder etter at lønnsutbetalingen fra bemanningsbyrået skulle ha skjedd. Innleiebedriften har en frist på 3 uker til å utbetale. Selv om det ikke fremgår av lovteksten, bør den innleide dokumentere sitt krav med arbeidsavtalen, lønnsslipp, timelister mv,. Innleier vil antagelig være ansvarlig selv om kravet ikke er dokumentert før fristen. Ved åpenbare misbrukstilfeller vil innleier kunne nekte å betale.

Hva er man solidaransvarlig for?
Det er bare krav som knyttes til likebehandlingsprinsippet som dekkes av solidaransvaret. 

Mulighet for regress (tilbakesøkingskrav)
I samsvar med alminnelig pengekravsrett ved selvskyldnerkausjon, kan innleiebedriften kreve regress av arbeidstakerens arbeidsgiver, dvs bemanningsbyrået. Med regress menes den rett man har til å søke tilbake det man har ytet hos den som egentlig er ansvarlig for ytelsen. For å forsikre seg om at bemanningsbyrået faktisk har økonomi til å tilbakebetale det innleier har måttet legge ut for ift solidaransvaret, kan det være en fordel å be om at bemanningsbyrået utsteder en bankgaranti i forbindelse med at innleiekontrakt etableres. Videre anbefaler vi at det i kontrakten mellom innleier og bemanningsbyrå inntas et punkt hvor sistnevnte påtar seg et regressansvar dersom solidaransvar gjøres gjeldende mot innleier.

Konkurstilfeller
Solidaransvaret bortfaller  hvor det er åpnet konkurs hos bemanningsbyrået. Dersom innleier allerede før konkurs har utbetalt iht solidaransvaret, må et eventuelt krav framsettes overfor konkursboet, eventuelt direkte mot den statlige lønnsgarantiordningen.

Kilde:vke.no