Både byggenæringen, deler av opposisjonen på Stortinget og miljøvernorganisasjonene har, mildt sagt, vært sterkt kritiske. Nå slår regjeringen tilbake og avviser kritikken.

- Vi har en ambisiøs politikk for energieffektivisering i bygg, fastslår politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet, Ivar Vidgenes fra Senterpartiet.
Ivar Vidgenes fremholder at regjeringen har et omfattende virkemiddelapparat rettet mot energieffektivisering i norske bygg gjennom Enova. Husbanken, energikrav i produkter og gjennom kavene som finnes i byggteknisk forskrift.

Streng forskrift
- Energikravene i byggteknisk forskrift er allerede i dag strenge sammenlignet med andre land. Det kan underbygges ved å lese en rapport fra Sintef Byggforsk fra 2010, påpeker den politiske rådgiveren.

Det var Stortinget som ba regjeringen komme tilbake med et mål for energieffektivisering i bygg og at en effekt på 15 TWh energieffektivisering ikke nødvendigvis betyr at energibruken vil gå ned tilsvarende. Årsaksforholdet er sammensatt siden det er mange faktorer som påvirker utviklingen av energibruken. Befolkningsutviklingen og den økonomiske utviklingen betyr mye i denne sammenhengen.

Kritisk opposisjon
- Vi har ikke lagt frem noen tall for energisparing. Energisparing er knyttet til tiltak som gir redusert energiforbruk som følge av redusert ytelse. Senker man romtemperaturen er det et typisk sparetiltak, sier Ivar Vidgnes.

Også den politiske opposisjonen er kritisk til regjeringens energipolitikk og Høyres, Siri A. Meling ønsker å stille olje- og energiminister Ola Borten Moe fra Senterpartiet flere spørsmål. Meling vil at regjeringen kommer opp med konkrete, tallfeste mål.