Trollklubben Barnehage AS i Fredrikstad slet med høyt energiforbruk og kalde lokaler. Med en ny  væske-vann varmepumper og nytt varmedistribusjonssystem fikk de varmen tilbake og en reduksjon i energiforbruket fra 200 000 til 60 000 kWh.

Stort forbruk
Barnehagen ble før renoveringen oppvarmet av tre store ventilasjonsbatterier. Løsningen var svært lite energieffektiv og forbruket lå på godt over 200 000 kWh per år. I tillegg var det store utfordringer med å få høy nok temperatur vinterstid.

Det lokale rørleggerfirmaet, Skjerviken AS som har spesialisert seg på varmepumper og varmedistribusjon, analyserte bygget og kom frem til at et helt nytt anlegg var det som skulle til for å løse utfordringene.

Tilpassede løsninger
- Vi kom raskt frem til at en investering i nytt varmedistribusjonssystem med varmepumpe som energikilde ville løse problemet knyttet til oppvarming og ikke minst gi et mer fornuftig energiforbruk», forteller Lars Håkon Fleischer, prosjektleder i Skjerviken AS.

Løsningen ble radiatorer i rom uten vindusflater, viftekonvektorer i rom med vindusflater hvor det også kjøres passiv kjøling og varmestrips i tak i gymsal og inngangsparti.

- En NIBE F1345 væske-vann varmepumpe på 40 kW ble valgt som energikilde. Den totale investeringen ble 1,5 millioner kroner. ENOVA støttet prosjektet med kr 64 000,-. Barnehagen er eid av Helle og Stefan Trygve Soos og de har regnet ut en tilbakebetalingstid på 12 år med et energiforbruk på
100 000 kWh per år. Foreløpige driftsdata estimerer et årsforbruk på 60 000 kWh, noe som vil redusere tilbakebetalingstiden betydelig.

- For det første er det veldig deilig å slippe å tenke på at barna fryser. I tillegg er det moro å se at moderne løsninger med varmepumpe faktisk fungerer. Selv med en såpass høy investeringskostnad ser det ut til at investeringen betaler seg på under 10 år. Resultatet er et bevis på det lønner seg å tenke langsiktig» forteller vaktmester i Trollklubben Barnehage AS, Thomas Fjeld.

Fakta
Anlegg:                         Geoenergianlegg, varme- og kjøleanlegg
Teknologi:                     Væske-vann varmepumpe og frikjøling
Varmepumpe:               1 stk. NIBE F1345-40
Nom. kjøleeffekt:          32 kW
Energiklasse:                 A
Spisslast/sikkerhet:        1stk. 50kW el.kjele
Varmekapasitet:            40 kW
Energibrønner:             4 stk. 250 meter, totalt 1 000 meter
Totalentreprenør:         Skjerviken AS