- BREEAM Communities er et rammeverk for å vurdere sentrale miljømessige, sosiale og økonomiske bærekraftsmål for større områdeutviklinger.

Et dugnadsprosjekt
I august ble det satt ned arbeidsgrupper som representerer ulike deler av norsk bygg- og eiendomssektor.

- Dette er et dugnadsprosjekt for bransjen som det er morsomt å være med på. Her er vi virkelig med i startgropen, sier Tøndell.

Arbeidet med å skape BREEAM-NOR Communities vil foregå etter samme mal som ved utviklingen av BREEAM-NOR for bygg.

Fem kategorier
Manualen er inndelt i fem kategorier: Styresett/Ledelse, samfunn og økonomi, ressurs og energi, arealbruk og økologi, transport og mobilitet. Tøndell er gruppeleder for kategorien «arealbruk og økologi».

- I dette arbeidet kommer vi til å dra nytte av flere fagmiljø i Rambøll, forsikrer Tøndell.

«Transport og mobilitet»
Elisabeth Herstad i Rambøll leder arbeidet med «transport og mobilitet». Hun håper at arbeidet med Breeam Communities kan bidra til en økt bevissthet til hva som må til for å få en bærekraftig utvikling.

- For temaet transport og mobilitet vil det blant annet medføre at vi planlegger for å redusere transportbehovet med bil. Kanskje vi med dette får hjelp til å planlegge områdene slik at vi ikke får lyst til å bruke bilen. Dermed slipper man å bruke straffesanksjoner mot bilen, som er de virkemidlene per dags dato som virker best for å redusere bilbruken.

Tilpasses norske forhold
Arbeidsgruppene vil foreslå konkrete justeringer slik at BREEAM Communities blir velfungerende for norske forhold.

- Vi skal etter planen være ferdige med denne jobben til våren, da skal den engelske manualen være tilpasset norske forhold og praksis, forteller Tøndell.

Han mener at dette arbeidet kan influere hvordan Rambøll jobber med planer for områder og byutvikling, uavhengig av om de er innenfor BREEAM Communities eller ikke.

Den norske versjonen av BREEAM Communities skal være et verktøy som kan heve kvaliteten og øke bevisstheten rundt bærekraftig byutvikling. 

Kilde: www.ramboll.no