En fransk kokk på besøk i Norge sa en gang at geitosten aldri kunne vært oppfunnet i Frankrike, siden fyringsved koster skjorta der. I Norge derimot ligger det godt til rette for å lage store mengder geitost.
- Det krever mye energi å produsere Gudbrandsdalsost, det er ikke tilfeldig at vårt første anlegg ble installert akkurat ved en slik produksjon, her ved Tine på Byrkjelo, sier Arne Høeg, daglig leder for selskapet Single-Phase Power, som har utviklet en varmepumpe for gjenvinning av spillvarme “en masse”.

Dobler innsatsen
Varmegjenvinning for industrien med høytemperatur-varmepumper er nytt på verdensbasis, og det norske selskapet Single-Phase Power har tatt fram en ny teknologi som er i stand til å gjenvinne varme til hettvann og damp, fra spillvarme eller kjøleanlegg.

Saken fortsetter under bildet:




Illustrasjon 1.

- Vi er fortsatt i en introduksjonsfase, det er bare 7 år siden vi begynte på utviklingsarbeidet, nå går vi mot vår tredje store leveranse, sier Høeg til Vvsforum. Selskapet vant den norske varmepumpeprisen for to år siden og har siden levert nok et anlegg til Tine.
- Tine tar energiøkonomi på alvor og virker profesjonelle i å sette seg energi- og lønnsomhetsmål, det er tydelig at de ser langsiktig og ønsker å fremstå med et godt klimaregnskap, sier Høeg.

Næringsmiddelbedrifter er midt i markedet for det nye varmepumpefirmaet. En typisk installasjon kan ta lunkent kjølevann og drive det opp til 120 grader i en og samme operasjon, der man får tilbake den doble mengden av den energien man putter inn.

Varmepumpesystemet går på elektrisitet og bruker helium-gass som termodynamisk medium.

Mange anvendelser
En industriell varmepumpe gir dessuten mer enn bare energiøkonomisk gevinst. Dersom man kjører den direkte på kjølevannet vil den også løse et kjølebehov. Den vil også kunne minske netto vannforbruk og øke den totale energikapasiteten på varmtvanns- eller dampanlegget.

- Gjenbruk av energi sparer bedriften for flere typer kostnader, ikke minst kan man øke produksjonen uten å måte skalere opp energianlegget, forteller Høeg.

Saken fortsetter under bildet:

Illustrasjon 2.
Potensielle brukere av teknologien er bedrifter som bruker en viss mengde damp eller varmtvann i sin produksjon, dette er næringsmiddelbedrifter, EPS-produsenter og andre virksomheter der energi er en vesentlig del av produksjonskostnaden.

En stor potensiell kundegruppe er varmeverk og fjernvarmeverk, som kan øke produksjonen ved å gjenvinne returstrømmene fra nettet uten å måtte fyre mer.

Pumpene kan også brukes til å transformere opp temperaturen fra et varmenett med lavere temperatur til en bruker med behov for vann på 100 grader eller høyere.

- Jo større del av økonomien energien utgjør, desto større vil gevinsten være, og dermed viktig for langsiktig konkurranseevne, påpeker Høeg. I større grad dette betyr noe er det også lettere for en varmepumpeleverandør å komme inn i investeringsbudsjettet.

Saken fortsetter inder bildet:

Her ser vi Arne Høegh til høyre og daværende teknisk sjef ved TINE Meieriet Byrkjelo, Lars-Mattis Horvli, ved overtagelse i 2011. Horvli har nå annen stilling i TINE.

Flytende strømmer
Varmepumpene arbeider fra og til varmtvann og bygger på samme prinsipp som de første varmepumpene som kom gjorde. Systemet ekspanderer kald helium og komprimerer varm helium i sylindre i en stempelkompressor.

Varmepumen og prinsippet som benyttes er en varmepumpe i opprinnelig betydning av ordet. Ved at hele prosessen foregår i gassfasen, har man frigjort seg fra trykk og kokepunkter som har vært begrensende for utbredelsen av varmepumper i mange tiår. Dermed har man klart å utvikle en prosess med den snille, naturlige gassen helium som arbeidsmedium.

- Industrien i Norge bruker mer varme enn husholdnignen gjør, og siden teknologi har klart å spare norske husholdnigner for 3-4 terrawatt effekt er det et stort potensiale å hente, sier Høeg til Vvsforum.

På grunn av forventninger om sterkt økende aktivitet er man i disse dager i ferd med å ansette flere medarbeidere.

Varmepumpeprisen 2011 ble tildelt Single-Phase Power som har utviklet en nyskapende industriell varmepumpe som leverer varme ved høyere temperaturer og temperaturløft enn tradisjonelle varmepumper. Varmepumpen som er installert på TINE sitt anlegg i Byrkjelo har vært i drift siden februar 2011. Man har passert 10 000 driftstimer på Tines anlegg på Byrkjelo. Man har også levert et anlegg til TINE på Frya.

Varmepumpene produseres i Røyrvik i Nord-Trøndelag, og selskapet har også avdelingskontorer i Asker, Florø og Helsinki.