Oktober 2011: Nærmere halve Thailand står under vann. En ekstrem flom sprer seg utover det flate landskapet som utgjør store deler av Thailand. Veier, historiske monumenter, skoler, boliger og fabrikker er utilgjengelig og ødelegges av vannmassene. Toshiba-fabrikken som produserer varmepumper, i Bangkadi Industrial Park i provinsen Pathum Thani nord for Bangkok, er ingen unntak. Fabrikken står, maskinparken er ødelagt. Vannet skvulper 2,85 meter over fabrikkgulvet inne i produksjonshallene.

Februar 2012 – 3 måneder senere: Det er jubel i de restaurerte lokalene, og nye maskiner starter opp. Flittige, kyndige hender er ivrig i gang igjen. Igjen skal Toshiba produsere varmepumper som også skal til Norge.

Nå bygges det 5 meter høye diker rundt industriparken, hvor fabrikken ligger. Og kommer flommen igjen, er det gjort klart for å kunne heise alle maskiner og utstyr opp to etasjer. Så kan vannet flomme inn i tomme lokaler, uten å gjøre store skader.

Og endelig, februar 2013: Toshiba åpner sin helt nye fabrikk ved siden av eksisterende produksjonshall. Her jobbes det i U-formasjoner, i motsetning til mer tradisjonelle samlebånd slik som i den gamle fabrikken. Ifølge Toshiba er den nye fabrikken langt mer effektiv enn den gamle, nettopp fordi man har startet fra scratch og tenkt helt nytt.

Det tok 23 måneder å bygge den nye fabrikken. Og Toshiba som er spesialist innen utvikling og produksjon av aircondition og varmepumper for nordisk klima – så er den nye fabrikken utstyrt med nettopp siste nytt innen teknikk og teknologi for å gi behagelig temperatur og luft.

VVSforum har nylig besøkt Toshibas nye fabrikk i Thailand. Produksjon, kontroll, pakking; hele prosessen går som smurt, slik det har gjort siden oppstarten for vel et år siden.

Viseadministrerende direktør Max Kim ved Toshiba-fabrikken forteller at planleggingen og bestemmelsen om å bygge ny fabrikk startet for 3 år siden. Noe forsinkelser kom forstyrrende inn på grunn av flommen i 2011.

- Det å bygge ny fabrikk er 4 P-er, sier han: Plant, Production, Process and People. I norsk utgave; Fabrikk, Produksjon, Prosess og Folk.

I hele denne kjeden kan mye gå galt, presiserer han.  Blant annet hele maskinparken måtte fornyes, og det igjen opplæring av ansatte. Mange brikker skulle på plass fra planleggingen startet til fabrikken var operativ.

- Hvorfor Thailand, undrer VVSforum?

Han forklarer at Toshiba har hatt fabrikk i Thailand siden januar 1989. Da ble den første fabrikken som produserte varmepumper satt i drift. Faktisk den første Toshiba-fabrikken i et annet land enn Japan. Året etter inngikk selskapet samarbeid med en annen produsent av aircondition, nemlig Carrier. Så det riktige navnet på dagens fabrikk i Pathum Thani er Toshiba Carrier (Thailand) Co., Ltd.

Kim forteller at for å vedlikeholde de ansattes kunnskaper i produksjonen er de hele tiden i en slags videreutdannelse som inneholder alt fra kunnskap om selskapet, kvalitetssystemer og  helse/miljø/sikkerhet. Selvfølgelig også hele tiden etterutdanning innenfor de funksjonen de har i produksjonen. Eksempelvis har fabrikken 151 velutdannede sveisere som til stadighet er innom skolebenken for å bli oppdatert teoretisk og praktisk på siste nytt innen denne viktige funksjonen ved produksjon av varmepumper.

De som har viktige funksjoner, for eksempel kontroll av produksjonen eller produktene, reiser til Japan for å skolere seg.

Målet er å øke produksjonen betydelig ved Toshiba-fabrikken. Da er det viktig å ha høyeste kvalitet på sine over 1100 ansatte, fordi fabrikken leverer aircondition-produkter og varmepumper til 121 land, verden rundt.

Les også: Toshiba varmepumpere fra Thailand - Med japanske krav i ryggen

Bildet under:
Slik så industriområdene i Thailand ut da storflommen kom i oktober 2011.