Reiseveien til Svalbard skremte ikke utstillere fra å delta på produkttorget (minimesse) på Kulturhuset – heldigvis.
– Uten utstillere og sponsorer blir det ingen VVS-konferanse, understreket Pål Bøe hos arrangør Nord-Norsk Gruppe i VVS-foreningen. Derfor var både velkomstaften og øl-time lagt til minimessa for å sikre besøk, pluss en seanse midt under fagprogrammet.

Tre vann-poeng
– Vi har fått veldig bra respons, og hatt interessante samtaler, forteller daglig leder Harald Mathisen i Ava Aqua Norge. De stilte med produkter som gjør det mulig å score totalt tre poeng i miljøklassifiseringsverktøyet Breeam NOR.
– Dette er utstyr spesialdesignet for Breeam-klassifisering. Det ble utviklet i Belgia da Breeam kom for fullt i Europa, opplyser Mathisen. WAT 3 handler om lekkasjedeteksjon.
– Vi har et intelligent system som overvåker vannforbruket i bygget. Det har også forbrukskontroll, sier Mathisen, noe som også gir poeng (WAT2) sikrer at vannforbruket kan overvåkes og administreres.

Med i Outstanding-bygg
Det siste poenget handler om behovsstyrt vanntilførsel til sanitærområder.
– Vi bruker motoriserte kuleventiler, som har en helt annen driftssikkerhet enn magnetventiler. Poenget er å unngå uønskede lekkasjer, sier Mathisen. Ava Aqua Norge har levert utstyr til en rekke Breeam-klassifiserte bygg.
– Spesielt de med høy klassifisering. Vi er blant annet inne på Kjørbo og Fornebu senter, opplyser Mathisen. Begge prosjektene har mål om Breeam Outstanding. Porteføljen omfatter også nytt hovedkonfor for Gjensidige, Statoil Retails nybygg i Schweigaardsgate og Klifs nye hovedkontor på Helsfyr.

Saken fortsetter under bildet: 

Harald Mathisen i Ava Aqua Norge lokker med Breeam NOR-poeng for vannmåler (WAT 2), lekkasjedeteksjon (WAT 3) og avstengning av sanitær vanntilførsel.

Nesten sømløst brannspjeld
Micro Matic har nettopp utvidet porteføljen med brannspjeld fra samme leverandør som VAV-spjeld.
– Løsningen er patentert, og sømmen er bare på en av fire sider. Det gjør spjeldet enda tettere og gir mindre støy, forklarer Per H. Lian og viser fram en rektangulær variant. Spjeldene leveres rektangulære og sirkulære i alle dimensjoner.
– Armer, stag og alt som styrer ligger i en boks på utsiden av spjeldet, noe som også gir mindre støy, utdyper han. Rune Østvold i Xylem på nabostanden kunne også skilte med utvidet produktspekter; de satser nå på sirkulasjonspumper/våtløpere og dekker dermed alt av pumper til hvilket som helst bygg. 

Saken fortsetter under bildet:

– Vi har hatt med kunder til fabrikken i Kroatia tre ganger, og hver gang har noen oppfordret oss til å ta inn flere produkter, sier Per H Lian i Micro Matic med brannspjeldet som er siste tilskudd. 

Siste tradisjonelle Landsmøte
VVS-foreningens generalforsamling ble arrangert før konferansen. Der ble vedtektene endret slik at Hovedstyret i foreningen heretter kan bestemme hvor og hvordan foreningens Landsmøte skal arrangeres.
– Så dette var siste Landsmøte i tradisjonell forstand. Det er et stort og krevende arrangement, og det har vært vanskelig å flytte det rundt og skape en tradisjon for det, sier daglig leder Thor-Jostein Egeland i VVS-foreningen. Heretter vil generalforsamling/landsmøte knyttes opp mot regionale fagarrangementer.
– Den strategien er riktigere for oss, fastslår Egeland. Sisteutgaven på Svalbard var uansett vellykket, å dømme etter stemningen underveis.
– Tilbakemeldingene vi har fått, er udelt positive. Det har nok litt med omgivelsene å gjøre, sier Egeland med et smil. I løpet av den tre dager lange konferansen hadde deltakerne en fridag med mulighet blant annet for snøcootersafari og hundesledetur.