Påkostede brosjyrer med lyssatte interiører, smakfulle fargevalg og mennesker i festantrekk. Fagre ord om energisparing. Men uten FAKTA på hvor mye frisk luft du betaler for.

- Jeg har til gode å se et prospekt der det står noe konkret om kvalitet på inneklima. Dette er et tema som systematisk unngås, og noe du stoler på er i orden. Men der tar folk feil, og i ettertid er det for sent å klage. De offentlige kravene som skal beskytte forbruker er milevis unna vårt reelle behov for frisk luft, og står i grell kontrast til hva som gjelder på en arbeidsplass, sier Harald Vidnes i Swegon, som nå tar til orde for å byttet ut kravene i TEK med Arbeidstilsynets veiledning 444.

Les: Tek krav kan true inneklima-kvaliteten

Når ingen er hjemme
Kravene i TEK til private hjem sier nemlig kun noe om minimum luftmengde som skal til.
- Mens det i private hjem er krav om minimum 1,2 kubikk pr kvadrat pr time er det 3,6 kubikk for et arbeidsmiljø. Men dette er bare begynnelsen. Når du kommer inn på et kontor sørger følere for at luftmengden økes til det mange dobbelte. I et privat hjem skjer det ingenting. Ventilasjon til private hjem leveres med svakest mulige motor, og uten gasspedal, sier Vidnes.

På en arbeidsplass er det veiledning 444 i Arbeidsmiljøloven som er riset bak speilet for en entreprenør, og som ivaretar godt inneklima på norske arbeidsplasser.

- Arbeidsilsynet ville ha stengt mange hjem, men slik er det naturligvis ikke, det blir heller hodepine og allergier. Når man tenker på hvor mye gasser som kommer fra inventer det uforståelig at det skal være forskjell, sier Vidnes.

Saken fortsetter under bildet:

- Ventilasjon skal følge behovet, når ingen er hjemme kan det gå på minimum og når det er mange til stede må det ha reserve kapasitet., sier Harald Vidnes. 


Innsparing
I samtaler med entreprenører under planleggingsfasen av nye bygg er det ofte snakk om romslig dimensjonering av ventilasjonsanleggene.
- Vi gir ofte pris med utgangspunkt i det vi mener er rnødvendig. Kunden har forståelse for dette, men når prosjektet skal realiseres bestilles det som regel knuslete anlegg, etter minste krav i TEK, sier Vidnes.

Når kjøper har skrevet under kontrakten går startskuddet for blårussen. Man  leter etter en mulighet for å tjene noen ekstra kroner.
- Forskjellen på et godt og et TEK godkjent ventilasjonsanlegg er ca 10 000 kroner pr leilighet. Det kan bli betydelige beløp for en utbygger, forteller Vidnes.

Han ser det skje gang på gang. Når folk sitter i saksa er det for sent. Mens en bedrift kan slå i bordet med offentlige forskrifter om arbeidsmiljø er det fånyttes for privatpersoner.

Enkelte utbyggere bøter på dette ved å bygge leilighetsvise aggregater.

- Ofte blir inntaket ligende uheldig til, både med tanke på sol og lukt fra naboens sigarett. I praksis kan de bli dårlig service på slike anlegg, som regel er ikke folk hjemme, det blir dyrt og ingen tar ansvar, sier Vidnes. Slike anlegg er i hovedsak tiltenkt enebolig og rekkehus.

Hva skjedde?
Det er ingen fagfolk som vet hvordan kravene ikke ble høyere da TEK ble revidert. Bransjen, gjennom VKE, gikk samlet inn for et minimumskrav på ytelse i samme størrelsesorden som på en arbeidsplass, nemlig 3,6 kubikk ny luft pr kvadrat pr time. Man ønsket å øke mengden fra tidligere, bygg er nemlig blitt mer tette i konstruksjon, fordi moderne interiører slipper ut mer gasser og at supplerende lufting er i ferd med å forsvinne.

Da forskriften var ferdig viste det seg at fagfolkenes råd var neglisjert. Kravet havnet på det gamle nivået 1,2!

- En eller annen har drevet korrektur i siste runde. En byråkrat som i god tro ville spare folket for penger. Resultatet har i stedet blitt en regning for helsevesenet, sier Vidnes.

En konsekvens av praksisen er at anlegg dimensjonert til et minimum som regel har elendig energiforbruk da de går døgnet rundt hele året.

- Ventilasjon skal følge behovet, når ingen er hjemme kan det gå på minimum og når det er mange til stede må det ha reserve kapasitet. Det har de ikke. Det blir som å kjøpe en bil uten gasspedal, sier Harald Vidnes hos Swegon.