Sentralen er spesialtilpasset varmepumper med tappevannsprioritering (vekselventil), i kombinasjon med solvarme. Den kan også utnytte andre vannbårne energikilder som for eksempel vannmantlede vedovner.

Tappevann og oppvarming
Varmepumper brukes i stadig økende grad innenfor oppvarming av boliger. I tillegg har det dukket opp løsninger der man kan utnytte varmepumper til forvarming av tappevann.

Optima EPTRC går på en måte enda lenger ved at den består av to integrerte varmemagasin, der begge mottar energi fra varmepumpe. 
Det øvre magasin, som inneholder tappevann, er utstyrt med en stor varmecoil på hele 1,8m². Denne coilen henter varme fra varmepumper på inntil 12 kW via direkte tappevannsprioritering eller vekselventil.

Dette gir en svært effektiv og direkte utnyttelse av varmepumpa, en utnyttelse som kommer tappevannet direkte til gode. Dette sparer elektrisk energi på en måte man ikke har sett tidligere.

Det nedre magasin har to coiler: En der tappevannet forvarmes, og en til å hente inn varme fra solfangere. Det nedre magasin vil alltid det varmeste vannet ligge høyest og støtte det øvre magasin.

Forvarmeren for tappevann bidrar til å senke temperaturen i bunnen av nedre magasin, noe som gir solfangerne og varmepumpa best mulig arbeidsforhold(deltaT).

Varmepumpen arbeider vekselvis mot øvre magasin, henholdsvis mot den ytre kretsen der returvannet fra oppvarming av bygget kommer inn.
Dersom det trengs elektrisk “spisslast” til romoppvarming er den plassert slik at den sirkulerer direkte til varmeanlegget uten å øke temperaturen i nedre magasin, noe som ellers ville reduserer effektiviteten.

Total økonomi
Med varmepumpe alene vil Optima EPTRC året gjennom sørge meget god energiøkonomi. Med solpaneler i tillegg kan man om sommeren produsere det meste av varmtvannet en enebolig har behov for. Når det blir mindre sol vil den gradvis ta i bruk varmepumpe, som da kan sørger for både forvarming av tappevann og oppvarming av rommene.

Den støtter i tillegg en tredje alternativ varmekilde som f.eks. bio/pelletskjell eller fjernvarme.
Med de to kamrene vil Optima EPTRC alltid utnytte den billigste varmekilden – dersom den er tilgjengelig – og bruke den på riktig energinivå – til å lage tappevann eller gi romvarme.

Utfordringen har lenge vært at varmtvann fra solpaneler og vedfyring holder høy temperatur, mens varmtvann fra varmepumper nomalt ligger et lavere energinivå. Samtidig er kostnadene ulike for å skaffe de ulike typene varme på ulike nivåer.

Alt dette tar Optima hensyn til, og ”stabler varmen på beina” slik at sluttsummen i det energiøkonomiske regnestykket alltid kommer lavest mulig ut for huseier.

Juryen begrunner kåringen av EPTRC fra Oso til årets varmeprodukt med at Oso har klart å skape både et allsidig og et innovativt produkt. Produktet er nemlig ikke bare en god oppsamler for varme fra ulike kilder. EPTRC akkumulatoren er konstruert for å kombinere flere kilder på en optimal måte og ut fra situasjon velge hvor varmen skal hentes.

EPTRC er det femte og mest avanserte medlemmet i OSOs nye Optima-serie. Serien er utviklet for å gi optimale driftsforhold for de ulike varmepumpevariantene på markedet og eventuelt også i kombinasjon med solvarme.

Serien har minimalt varmetap takket være OSO ECO Foam, og produktserien er de eneste skumisolerte varmesentralene på markedet. Solfangerareal som støttes er 8-12 m². Tappevannsvolumet til EPTRC 400 passer for familier på inntil 5 personer.  Optima EPTRC er forberedt for å levere vannbåren varme til hele boligen, og ideell for varmepumpe med mulighet for tappevanns-prioritering/vekselventil i kombinasjon med solfangere 8-12m².

Optima er delt inn i hele 4 ulike temperatursoner
Sone 1: Dette er laveste temperatursone som er forbeholdt kun solvarme der kaldt tappevann forvarmes. Solfangere har over 100 ganger høyere COP (effektfaktor) enn en varmepumpe og skal derfor alltid prioriteres først.

Sone 2: Denne temperatursonen har tre ulike varmekilder som er prioritert etter COP. solvarme først, deretter varmepumpe, og til slutt elektrisitet. Varme leveres til romoppvarming og ytterligere forvarming av tappevann.

Sone 3: Denne sonen har to varmekilder. Først prioriteres solvarme og deretter varmepumpe vha tappevannsprioritering. Varme leveres til ettervarming av tappevann.

Sone 4: Dette er den øverste temperatursonen som har også to varmekilder. Solvarme først og deretter elektrisitet for å sikre legionellasikker temperatur for det varme tappevannet.

EPTRC har sikring mot overoppheting (koking) fra solvarmeanlegget.