Powerhouse Kjørbo er utviklet i det såkalte Powerhouse-samarbeidet mellom Entra Eiendom, Skanska, Snøhetta, Asplan Viak, Hydro, Sapa Building Systems, miljøorganisasjonen ZERO og forskningssenteret for nullutslippsbygg; ZEB.  Ambisjonen er å realisere bygg som har et positivt energiforbruk regnet over levetiden. Dr. ing. Bjørn Jenssen, seniorrådgiver i Skanska Teknikk, forteller om prosjektet:
- Vi vurderte muligheten for å utnytte vind og termiske solfangere, men konkluderte raskt med at solcelleteknologien er den klart best egnede for produksjon av fornybar energi for plussenergibygg i dag. Anlegget er optimalisert for å få mest fra de områdene som var minst utsatt for skygge. Vi installerte også solcellemoduler på en andel av garasjetaket, men ikke mer enn at eventuelle fremtidige Powerhouse-rehabiliteringer av nabobygg også kan utnytte sin respektive andel av garasjetaket til solkraftproduksjon.

Solceller Powerhouse Kjørbo- Hvordan har det latt seg gjøre å ivareta arkitektoniske kvaliteter i kombinasjon med et stort omfang av solcellepanel?
- Siden det var klare føringer på at det arkitektoniske uttrykket skulle beholdes, var det ikke aktuelt å endre byggenes form for å optimalisere solkraftproduksjonen. Takets form er som før, og modulene er plassert på toppen. Helningsvinkel og plassering på taket ble utnyttet for å få ut mest mulig solkraft per kvadratmeter takflate. Modulene er plassert «rygg mot rygg» og orientert ti grader mot henholdsvis nordøst og sørvest. Modulene synes ikke fra bakkeplan, og har derfor liten innvirkning på det arkitektoniske uttrykket.

Saken fortsetter under bildet:

Solcellene på taket av Powerhouse Kjørbo

- Hvor mye av det totale energibehovet dekker det som kommer inn via solceller?
- Solkraftanlegget skal etter planen produsere om lag 40 kWh per kvadratmeter oppvarmet BRA i de rehabiliterte byggene. Det er omtrent dobbelt så mye som beregnet behov for levert energi til romoppvarming, ventilasjonsvarme, oppvarming av tappevann, vifte- og pumpedrift, belysning og kjøling. Overskuddet på ca. 20 kWh/kvadratmeter/år skal være tilstrekkelig for å kompensere for all energi som har gått med til bygging (rehabilitering), bundet energi i materialer og fremtidig rehabilitering.

- Blir dette lønnsomt?
    - Med ENOVA-støtte vil anlegget etter all sannsynlighet være en lønnsom investering for Entra. Det vil si at investeringen betaler seg tilbake i løpet av sin levetid i form av reduserte energiutgifter.

Dere har vektlagt tverrfaglig spisskompetanse?
- Det unike samarbeidet mellom alle aktørene har vært avgjørende. Det å kombinere målet om ekstrem energi-ytelse med godt innemiljø, lav miljøbelastning og robuste løsninger, på kommersielle vilkår, krever en annen tilnærming enn i tradisjonelle byggeprosjekter. Selve nøkkelen til å oppnå et energipositivt bygg ligger i måten vi integrerer energieffektive tekniske løsninger og arkitektur på. Det krever spisskompetanse, helhetstenking og samhandling i alle faser av byggeprosessen.

- Hvordan skapes overføringsverdien?
- Vi deler kunnskapen om prosjektet åpent. Holder kurs, presentasjoner, er aktive i media og bidrar til undervisning av studenter. Powerhouse Kjørbo er et pilotprosjekt i forskningssenteret ZEB, som er en viktig støttespiller med hensyn til utvikling av metoder, forskning og kunnskapsformidling. Og så håper vi at underentreprenører og leverandører som har vært involvert tar med seg erfaringer og nyervervet kunnskap videre inn i andre prosjekter. Gjennom et helt sett med prioriteringer, fremgangsmåter og løsninger håper vi å bidra til at næringen blir en del av klimaløsningen, og ikke en del av problemet, sier Bjørn Jenssen.

Skal du ikke på åpningen? FutureBuilt gir deg muligheten til å besøke Powerhouse Kjørbo på deres konferanse: Klima for innovasjon? - torsdag 5. juni