– SINTEFs visjon er Teknologi for et bedre samfunn. Med verdiene ærlighet, raushet, mot og samhold skal vi bevege oss mot et bedre samfunn. I tillegg er vi et forskningskonsern som skal ligge i front og som bør vise dette gjennom handling, sier instituttleder Hanne Rønneberg.

Med dette som utgangspunktet har SINTEF Byggforsk tatt initiativ til å se på mulighetene for å oppgradere bygningsmassen i Oslo til såkalte Powerhouse eller plussenergibygg. I går gikk startskuddet hvor SINTEF inviterte til en workshop med Powerhousegruppen for å vurdere realistiske ambisjonsnivåer for en oppgradering av byggene i Forskningsveien. Målet med dagen var å finne ut om ett eller flere av byggene egner seg for en oppgradering til Powerhouse-nivå.

Basert på metodikk utviklet gjennom Powerhouse på Kjørbo i Bærum og Brattørkaia i Trondheim, endevendte 17 representanter fra SINTEF, Treteknisk Institutt og Powerhousegruppen bygningsmassen i jakt på de gode løsningene. Dette resulterte i mange gode diskusjoner og forslag.

– Dette er en kjempespennende mulighet både for SINTEF som forskningskonsern og for våre ansatte, sier Rønneberg.

Saken fortsetter under bildet:

Forskningsveien 1 og 3

Resultatene fra mulighetsstudien blir lagt frem for SINTEFs konsernledelse etter påske. Rapporten fra Powerhouse-samarbeidet vil angi hvilke ambisjoner som er realistiske for bygningsmassen, og legge grunnlag for videre utredningsbehov.

FAKTA: Powerhouse
Powerhousealliansen består av Entra, Skanska, Snøhetta, Zero, Hydro, Sapa og Asplan Viak.
Powerhouse har hele tiden samarbeidet tett med SINTEF og NTNU gjennom forskningssenteret ZEB (Zero Emission Buildings).
Powerhouse er et samarbeid for å utvikle og realisere plusshus, det vil si bygg som produserer mer fornybar energi enn de bruker.
Powerhouse har for tiden to pågående prosjekter; et rehabiliteringsprosjekt på Kjørbo i Sandvika utenfor Oslo og et nybygg på Brattørkaia i Trondheim.
Powerhouse er opptatt av samarbeid. All kompetanse i et byggeprosjekt må være med helt fra starten. Det er nødvendig for å finne optimale løsninger.
Powerhouse vil vise at plusshus går i pluss - også kommersielt. Plusshus skal lønne seg både for de som utvikler løsningene og for de som bruker dem, i form av fraværende strømregninger.