- Vi har hatt god vekst i år og nå på høsten øker som vanlig interessen. Statsbudsjettet vil nok også slå positivt ut, siden oljefyring ifølge dette skal være avsluttet innen 2020, sier salgssjef Hans Ivar Morken ved Pemco Trepellets i Brummunddal til Vvs-forum.
Morken kommer til VVS-dagene for å fortelle om bruksområder for trepellets i Norge. I sitt foredrag vil Morken komme innpå forhold som produktkvalitet, stabilitet på produkt, prisforhold og logistikk. Foredraget finner sted Onsdag 17. Oktober kl 1400 ved Norges Varemesse, Hall E.

Bygger varmeverk
Selv om Pemco produserer store mengder trepellets ved sitt anlegg i Brummundal er det innen bygging av varmesentraler og dermed salg av energi “på døra” man har hatt betydelig vekst de siste årene. Ikke uventet er det mest aktivitet innen større anlegg, som varmesentraler, fjernvarme- og nærvarmeanlegg. Fremfor alt mot større varmeforbrukere konkurrerer varme fra trepellets meget godt mot elektrisk energi og olje.

- Prisen er til vår fordel,  samt at vi kan levere energi ved samme høye temperatur som disse systemene ofte er bygget for er også en klar fordel. Trepellets er rimelige å frakte og dermed mer energieffektivt, sier Morken, som helst bygger anlegg som minimum skal levere 1 GWT.

Det er vanlig å tegne avtaler om levering av energi til fast pris i 15 år. I utgangspunktet kan alle oljekjeler dessuten konverteres til pelletsfyring.
Det er naturligvis ingen avgifter på fyring med pellets og det er ulike støtteordninger fra Enova til den som vil fyre med trepellets.

- Uten støtteordningene ville ikke utviklingen ha gått så raskt, sier Morken.

Stor interesse
Norge har i mange år ligget et godt stykke etter Sverige innen bruk av biobrensel, men nå er stadig flere interessert i å fyre på grønt.

- Det er særlig skoler, borettslag og industri som har gode forutsetninger for å spare penger med pellets, og vi tar oss av alt, bygger anlegg og sørger for driften. Vi leverer varmen via en måler på linje med elektrisitet, forklarer Morken, som ikke regner med noe rush i forbindelse med forbudet mot å fyre med olje.

- Høy oljepris og prognoser om enda høyere oljepris har allerede gjort mye for interessen for pellets, vår portefølje for varmesentraler øker år for år, sier Morken.

På produksjon av pellets er Pemco litt avventende, særlig på grunn av økende import.Råvareprisene i Norge har nemlig økt mye.

- Tidligere så man på råvarene som avfall, nå har mange snudd på flisa og vil ha mer betalt, det er en utfordring, sier Morken.

Eksempel på Pemco avtale om varmesentral/pris med pellets:
Kunde: Exporamasenteret AS, Hellerudsletta
Pris: ca. 68 øre/kWh
Volum: Ca. 3 GWh årlig

Økonomisk støtte til Biobrensel
Foretak
Enova støtter investering i energisentraler basert på biobrensel med inntil 1 kr/kWh av anleggets årlige varmeleveranse.

Huseier - støtte til pelletskamin og pelletskjel
Oslo: Pelletskamin støttes med 5.000 kr i Oslo Kommune. Biokjel som erstatter oljekjel støttes med 1,5 kr/kWh av anleggets årlige varmeleveranse. Biokjel i nytt bygg eller som erstatter elektrisk oppvarming støttes med 0,65 kr/kWh av årlig varmeleveranse.
Resten av landet: Man får inntil 4.000 kr i støtte til kjøp av pelletskamin. Pelletskjel støttes med inntil 10.000kr.