Pelletsfabrikken som Hafslund nylig la ned på Averøya på Nordmøre kom på plass etter investeringer på 500 millioner kroner. Av dette kom 97 millioner statlige kroner fra Enova. Tar man med reiser og diett på Erik Solheim og Co. drar det seg trolig over 100 mill.

Nå mener forskere at satsing på pellets i seg selv ikke gir vesentlig klimagevinst.

Ikke nøytralt
- Bioenergi bruker energi fra trær og planter. Det kan gi norske skogbønder flere ben å stå på. Men som miljøstrategi vil det være feilslått. Det gjelder da også skog fra utlandet, slik det her var snakk om(Averøya), sier forsker ved Statistisk sentralbyrå Bjart Holtsmark.

Holtsmark mener at Co2 nivået tvert imot vil øke i hundre år når en tar ut skog til slike formål. Hovedpoenget i hans studier på dette feltet er at å bruke skog er et for enkelt resonnement, ettersom det tar mange tiår fra et tre hogges til det har vokst opp igjen.

- Når en tar hensyn til hele skogens dynamikk tyder all fornuft på at økt hogst i Norge mest trolig vil føre til en betydelig netto økning av CO2-utslippene til atmosfæren gjennom hele det 21. århundret, selv om biomassen erstatter fossile brensler som kull eller fossilt drivstoff, sier han.

Holtsmark mener dermed også at det var feil å gi statlig støtte til BioWood.
- Enova har lagt til grunn at bioenergi frå skog er klimanøytralt. Mine analyser viser at denne typen pelletsprosjekt øker tilførselen av Co2 til atmosfæren og ikke det motsatte, seier Holtsmark til Vvsforum.

Flis fra Afrika
En av Norges lengste dypvannskaier ble bygget ved pelletsfabrikken på Averøya for å håndtere spesialbygde interkontinentale båter som transporterer flis. Båtene skulle deretter transportere pellets til mottakere i mindre skip med mulighet til å seile opp europeiske elver. De fleste mottakerne skulle være prosess- og kraftkrevende industri i Nord-Europa og Storbritannia.

Treflis fra USA og Canada samt fra Liberia og Baltikum skulle være råvaren. Flis fra norske skoger ville ha blitt for dyrt, mente fabrikkens eiere.

Eksporten av pellets har imidlertid falt kraftig de siste årene og var i 2010 på under 1000 tonn. Både i Canada og USA blir det samtidig bygd pelletsfabrikker med tanke på eksport til det europeiske markedet.

- Møre og Romsdal Biobrensel etablerte selskapet BioWood Norway sammen med Hafslund Produksjon og Varme AS i 2006, og fra september 2010 var BioWood Norway 100 prosent eid av Hafslund.

I juni 2010 ble BioWood Norway offisielt åpnet, med blant annet Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til stede. BioWood Norway hadde en teoretisk produksjonskapasitet på 450 000 tonn ”miljøvennlig” trepellets, tilsvarende 2 TWh energi, per år.