- Det er bra med energisparing, men først og fremst må det være komfortabelt og praktisk å bo og leve. Passivhusstandard må ikke bli en tvangstrøye. Når noen i bransjen tar til orde for kjøling i boliger, er man på ville veier, sier rådgiver Helge Davidsen i Mulitconsult til vvsforum, og maner samtidig til sterkere samarbeid mellom ingeniører og arkitekter for å finne gode løsninger, der estetikk og funskjon skal tjene den boende  og ikke normene.

Fukt og lukt
Davidsen ser passiv hus standard som en god rettesnor innen bolighus, men den skal være et utgangspunkt og må ikke medføre avanserte systemer eller urimelige kostnader.- Siden isolasjonen allerede er meget god vil oppvarmingsbehovet være lavere enn det noen gang har vært, og fordi byggene ikke lenger puster er det naturlig å tenke balansert ventilasjon, sier Davidsen og viser til at man med roterende varmegjenvinnere dekkes over 90 % av energibehovet ved å overføre energi i brukt luften til ny innluft.

- Og det holder med en viss kapasitet på anlegget, skal man ha 60 års-lag kan det bli mye varme og fuktighet. Da bør man kunne lufte dette ut, i stedet for å bygge anlegg for ekstremforhold. Det samme gjelder om sommeren, blir det for tett og for varmt må det gå an å lufte eller om nødvendig finne andre løsninger, som å kunne legge til rette for frivillig varmetap, lufte, ha det høyt under taket eller innføre elementer som magasinerer varme, sier Davidsen til vvsforum.

Ikke kjøling
En av utfordringene med passivhusstandard er at man bygger tette hus, og at man faktisk i perioder der ventilasjonen er skrudd av kan risikere problemer med fukt og lukt, på grunn av for høy luftfuktighet.- Faren med passive hus er at luften blir dårlig, siden bygningskroppen ikke lenger puster.

Dette er en oppgave for ingeniører og arkitekter sammen å løse. Det er uansett viktig å ha mulighet for lufting i tillegg, slik at man ikke sitter med en potte tett termos, sier Davidsen, og viser til myndighetskrav for boligventilasjon, der utlufting er nevnt spesielt, og særlig fra bad og kjøkken. Boligventilasjon er først og fremst hygiene- og luktkontroll.Davidsen mener også at dersom en boenhet blir for varm om sommeren på grunn av sollys har man konstruert den feil.

- Jeg har registrert at enkelte snakker om å levere kjøling til passivhus, da har jeg en følelse av at vi er på ville veier i forhold til riktig bruk av energi Det blir også alt for store kostnader, og bør heller kunne løses på andre måter i ett tett samarbeid mellom arkitekt og ingeniører.