De andre partiene er positive til å støtte både solstrøm og solvarme.

Norsk solenergiforening har nylig foretatt en spørreundersøkelse om fornybar energi og solenergi blant de politiske partiene.

– Det er nå viktig at partiene følger opp dette gjennom bedre rammebetingelser, sier generalsekretær Åse Lekang Sørensen i Norsk solenergiforening.
- Interessen for solenergi er økende i Norge, men det er behov for en starthjelp for å etablere markedet for solstrøm og solvarme.

I dag finnes det en begrenset støtteordning for solvarme gjennom Enova, men det er ingen ordninger for solstrøm. Norsk solenergiforening ønsker derfor en investeringsstøtte fra Enova på 40 prosent for både solfangere og solceller.

- En slik støtteordning vil bidra til å etablere markedet for solenergi, samt føre til en generell kompetanseheving blant byggeiere, installatører og leverandører, påpeker Sørensen.
- Solenergi er en klima- og miljøvennlig form for energiproduksjon. Det er en kortreist form for energi, og bruk av solenergi kan bidra til lokal sysselsetting og industri. Internasjonalt er det en rask vekst i bruk av solstrøm og solvarme, og prisene på solenergiteknologi reduseres.

For varme- og strømproduksjon er det i hovedsak to måter å bruke solenergi på: Solfangere gir varme til tappevann og romoppvarming og solceller produserer strøm til eget bruk eller nettet. Solenergi kan kombineres med andre energikilder, som bioenergi, varmepumper og elektrisitet fra nettet.

- Det er flere grunner til den økende interessen for solenergi i Norge. I nye bygg er solenergi blant energikildene som kan bidra til at bygget oppfyller energikravene i forskriften TEK, og for Plussenergihus er bruk av solenergi nærmest nødvendig for at disse husene skal kunne produsere mer energi enn de bruker gjennom et år. Også for eksisterende bygninger er bruk av solenergi aktuelt, og det er stadig flere som vurderer samt tar i bruk solenergi. Solenergi kan blant annet bedre energimerket til et bygg, sier Sørensen.

Selv om deler av regelverket innbyr til økt bruk av solenergi, er solvarme og solstrøm fortsatt ukjent for mange.

– Vi har et stort potensial for økt bruk av solenergi i Norge, sier Sørensen.
– Det er nå på tide at støtteordningene til Enova bedres slik at solenergimarkedet kan utvikles på samme vis som vi har sett det for varmepumper og elbiler.