Gode smittevernstiltak har muliggjort åpne butikker hos Brødrene Dahl i regionen Oslo/Akershus gjennom koronaperioden. I Servicesenteret på Bryn har det i tillegg resultert i en ny, selvbetjent kantineordning som gir kundene langt bedre service enn tidligere. – En løsning som helt sikkert blir permanent, sier driftssjef Ove Røn.

Kantinen hos grossisten ble tidlig stengt da landet ble lukket i mars på grunn pandemien.

- Vi åpnet riktignok i oktober, men måtte stenge igjen etter tre uker på grunn av restriksjonene. Da måtte vi se oss om etter andre muligheter, forteller Røn.

Løsningen fant de hos Frigg kantine i Drammen, et selskap som tilbyr selvbetjente kantiner med fersk og god mat basert på lokale råvarer.

- De kommer hver morgen klokka 06.00 for å fylle opp med fersk mat og fjerner samtidig alle ferskvarer som er igjen fra gårsdagen. Det de henter ut blir solgt via andre kanaler, så det er null matsvinn, forteller han.

Han innrømmer gjerne at han var en smule skeptisk til å begynne med, men det var før han hadde smakt på maten.

- Jeg er glad i god og sunn mat og kvalitet. Det fikk vi her, som ble avgjørende for valget.

En løsning som også er blitt tatt svært godt i mot av brukerne.

- Tidligere hadde vi betjent kantine som var åpen to timer hver dag. Når er det tilgang til både varme og kalde retter fra 06.30 til 16.00 – det vil si i hele butikkens åpningstid. De som kommer innom om morgenen kan kjøpe med seg lunsjen. Og skal du jobbe overtid, kan du kjøpe og lagre en varmrett automatisk i den helautomatiske mikrobølgeovnen. Denne programmeres slik at retten varmes opp til ønsket tid.

Betalingen skjer per i dag med kort, men skal etter hvert betjenes med app og vips, forteller han.

Han er ikke i tvil om at dette er en framtidsrettet løsning som er kommet for å bli – også etter at koronapandemien er historie.

Driftssjefen legger imidlertid kjapt til at han ser fram til at lokalet kan åpnes igjen, slik at folk kan spise mat her og være sosiale. I påvente at det er trygt, vil de male vegger og friske opp innvendig.

Smittevern i praksis
Kantinen er imidlertid bare ett resultat av smittevern i praksis hos BD på Bryn. De var tidlig ute med å følge alle gjeldende smittevernstiltak. I servicesenteret ble det tatt en rekke grep for å kunne ivareta både ansatte og kunder. Her er det tilgjengelig munnbind for salg og håndsprit både innenfor og utenfor butikken, det er plakater som opplyser om gjeldende tiltak og det er merking på golvet som sikrer tometers avstand mellom kundene.

- I tillegg har vi hatt kun to av fem kasser åpne for å frigjøre plass til å lose kundene inn og ut av butikken med god avstand. Tidligere måtte alle også benytte engangshansker, men dette ble erstattet av håndsprit som følge av de statlige anbefalingene. I tillegg sprites det jevnlig på skannere, kaffemaskiner og andre, aktuelle flater i butikken. Vi har møtt stor forståelse for tiltakene hos kundene, selv om det tidvis har ført til litt lenger tid i kø enn ellers.

Ikke smitte
Røn gleder seg over at ingen av regionens 9 butikker i skrivende stund har opplevd smittetilfeller hverken hos ansatte eller kunder som kan relateres til at de har møtt hverandre i deres butikker.

- Det er jo det beste skussmålet på at vi har gjort mye riktig, med tanke på at det jo er noen hundre kunder innom hver dag.

De valgte riktignok å stenge butikken på Mølla to dager i august da en ansatt fikk påvist smitte i privat sammenheng, men vedkommende var ikke på jobb mens han var syk.

- Vi valgte likevel å stenge og sprite alle flater for å være «110 prosent» sikre. I tillegg gikk de øvrige ansatte i karantene og vi informerte kundene om situasjonen. Det handler om å ta dette på alvor og ikke gå på akkord med sikkerheten for å kunne holde hjulene i gang. Vi har en samfunnsmessig viktig rolle for å holde samfunnet i gang, resonnerer han.

Røn er overbevist om at pandemien vil endre mange vaner permanent når det gjelder hygiene.

- Ja, smittevern blir nok på agendaen i større grad enn før. Og selv om korona-trusselen blir borte, vil det bidra til å redusere smitte av virus og bakterier som gir forkjølelse, influensa, omgangssyke osv.

Saken fortsetter under bildet:

- Vi har redusert antall kasser i butikken på Bryn, for å gi bedre plass og avstand til kunder ut og inn av butikken, sier Røn.[/caption]

Nytt klesmerke
BDs driftssjef i Oslo og Akershus kan samtidig fortelle at de har utvidet sortimentet av arbeidstøy med merket Timbra sammen med Optimera Monter. Dette som et resultat av kundenes tilbakemeldinger, sier han.

- Vi har hele tiden ført arbeidsklær av merkevaren Snickers Workwear, som er i øverste klasse både kvalitets- og prismessig. Da det var ønskelig med et rimeligere alternativ, valgte vi å supplere med Timbra både innen synlighetstøy, jakker, superundertøy t-skjorter og gensere. Også det klær av god kvalitet, understreker han.

Landets største grossistkjede tilbyr også trykking av logoer og firmanavn på arbeidstøyet.

- I tillegg til at det går kjapt, sikrer det at alt blir riktig. Alt for å tilrettelegge for effektivisering og økt produktivitet for våre kunder, sier han.