LEED og BREEAM er store internasjonalt, og i Sverige er nå ca 90 registrert og 70 sertifisert, viser tall fra Sweden Green Building Council (SGBC).

Sertifiseringer i EU-systemets GreenBuilding er noe over 300.

- Fra januar 2011 har Miljöbyggnad gått rett til himmels. I januar 2012, passerte det 250 og overgår EUs GreenBuilding, som bare tar hensyn til energiforbruk. Årsaken til at Miljøbyggnad er mer populært er at det er enkelt, men allikevel virkningsfullt og at miljøvurderingen er relevant. Det er også lett å forstå og kostnadseffektivt, sier Catarina Warfvinge, teknisk direktør ved SGBC til svenske Byggvärlden.

- Miljöbyggnad har 16 kontrollpunkter, sammenlignet med LEED og BREEAM som har opp til 50. Prislappen på de store sertifiseringer er også betydelig større.

-En million kroner koster en sertifisering med LEED eller BREEAM for en ny bygning. Miljöbyggnad koster rundt 200 000 for nybygg, pluss minus 50 000 avhengig av kompleksiteten i prosjektet og planleggernes erfaring.

GreenBuilding koster opp til 30 000 kroner. Beløpet avhenger av hvor mye eieren kan gjøre selv. Kostnaden er da inkludert sertifiseringsgebyrer og stigende prosjektkostnader. Forbedringstiltak er ikke inkludert. Kostnadene vil avhenge til en viss grad av bygningens størrelse, og går ned etter hvert som flere og flere behersker systemet.

Forskjellen mellom systemene er at Miljöbyggnad tar hensyn til energi, inneklima og bygningsmaterialer. BREEAM og LEED tar en bredere tilnærming, som ikke bare ser til bygget, men behandler transport, virkninger på land og vannforbruk.

-Der kan man samle poeng gjennom for eksempel å oppfordre til mindre bilbruk ved å begrense antall parkeringsplasser, anslå busstider og også nærheten til offentlig service. At det bygges på en forurenset tomt som så er blitt renset gir ekstra poenger, sier Catarina Warfvinge.

Nylig kom en svensk versjon av BREEAM, som SGBC håper vil gjøre det lettere å bruke systemet. Dette skal baseres på svenske regler og byggepraksis.

Konsulentselskapet Bengt Dahlgren i Gøteborg, et av Sveriges ledende tekniske konsulentselskaper, er en av mange bedrifter som henger seg på miljøtrenden. De er en av de viktigste aktørene bak utviklingen av området Krokslätts Fabrikker, sør for Göteborg.

- Vårt kontor ble ferdigstilt i 2010 og er en GreenBuilding. Det vil også bli klassifisert i henhold til GreenBuilding Guld. Den nye bydelen har en sterk miljøprofil, men vi hadde også høye mål selv, sier Maria Skarrie, energi og miljøkoordinator hos Bengt Dahlgren.

Bygget har en rekke smarte løsninger, slik som behovsstyrt ventilasjon og belysning samt et varmesystem der temperaturen er variert i henhold til utetemperatur og tilstedeværelse. Belysningen må kobles manuelt i cellekontorer, sparer enda mer.

- Vi vil også bruke varmen som genereres i serverrommet i stedet kjøle den av. Det tjener oss to ganger, sier Maria Skarrie.

Fastighets AB Eric Ekblad er byggherre for butikker og boliger i kvartalet Asken i Jönköping. Bygget er blitt klassifisert som Miljöbyggnad på nivå sølv, efter vurdering av kvaliteter som energiforbruk, inneklima og materialer. Kvartalet Asken, første byggetrinn av et større kompleks med navnet Atollen, er Ekblads første miljøklassifiserte bygg og det første i Jönköping som er sertifisert som Miljöbyggnad.

- Sertifiseringen er et konkret eksempel på at bærekraft er en naturlig del av vår virksomhet, og at Atollen fokuserer på miljøenergi og klima. Nå håper vi at flere følger opp, sier Ralf Ekblad, administrerende direktør for Fastighets AB Eric Ekblad.

Kilder: Byggvärlden, SGBC, Atollen og GreenBuilding/EU