Roy Magnussen, konsernsjef i OSO Hotwater.
Roy Magnussen, konsernsjef i OSO Hotwater.

– Vi lanserer nå Supercharge, en varmtvannsbereder som følger strømprisen, i Europa. Utfordringen på det europeiske markedet er at det er utbredt med fast pris, så vi presenterer også andre løsninger fra sortimentet. I Europa er det ikke alle som har spotpris, slik vi har i Norge, og det er strømselskapene som gir fastpris til kundene og tar risikoen med prisene på børsene. I Norge hopper vi over dette leddet og kjøper rett fra Nordpool som privatpersoner. Vi lanserte andre versjon i november i fjor, kalt Supercharge, og salget av både 200 og 300 liter har gått veldig bra i Norge, sier Roy Magnussen, konsernsjef i OSO Hotwater.

OSO samarbeider tett med ledende aktører innen distribusjon, installasjon og service i VVS bransjen. Produktene brukes frittstående eller som del av komplette varmesystemer i kombinasjon med luft-vann og væske-vann varmepumper, solfangere, fjernvarme, gass-kjeler eller el-kjeler. Selskapet produserer alt av varmtvannsberedere i Hokksund.

Forbedret versjon

Lars Buan, Project Manager i OSO Energy, forteller at Supercharge har nytt design og flere nye funksjoner.

– Vi så at vi måtte gjøre løsningen enklere enn forrige generasjon og har eksempelvis integrert alt av deler inne i berederen og i stedet for å ha sensoren i bunnen av tanken er den på en slisse på utsiden. 

– I tillegg har vi integrert kontrollenheten i selve berederen og har utviklet nye funksjoner som vi så var nødvendig, eksempelvis det vi kaller «bypass». Med «bypass» kan man sette berederen tilbake til standard-modus om sensoren eller elektronikken blir ødelagt slik at man får varmt vann inntil man får byttet deler.

– Vi merker en økende etterspørsel, men hører fra andre i smarthjem-bransjen at det er noe nedgang. Så lenge det er Enova-støtte i Norge tror jeg Supercharge vil gå veldig bra i markedet. Enova-støtten er på inntil 4000 kroner og stiller krav til at det må kjøpes ferdig som et produkt med legionella-kontroll og at den følger Nordpool. Det er ikke lov med «retrofit», som det var tidligere, sier han.

Han forteller at de allerede har fått en del kunder i Nederland, og at de nå ser på interessen i flere europeiske land.
 

Kobles til skyen

Buan forteller at berederen kobles på det trådløse nettet og henter GPS-lokasjon fra mobiltelefonen for å se pris-sone, land og den lokale strømprisen. Videre kommuniserer berederen med skyen for å hente priser, beregne forbruk og lager profiler.

– Etter at den er koblet på nett skal den gå i fire dager for å lære seg forbruket ditt. Videre optimaliserer den strømbruken basert på strømpris og forbruk for å lage en optimal plan for neste dag. Dette er strømprisstyringen. 

– Vi har også lansert effektstyring hvor man enten kan si at den bare skal bruke et bestemt antall kWh per time, eller man kan bruke TibberPuls for å skru av når prisen går over et bestemt nivå. 

– Vi er veldig fornøyde med mottakelsen av Supercharge. Den har veldig lite feil og problemer sammenlignet med forrige versjon. Vi lærer hele tiden og forbedrer produktene fortløpende, avslutter Buan.