I Oslo kommune har det de siste årene blitt avdekket flere omfattende korrupsjonssaker. Innen byggenæringen er det Undervisningsbyggdommen fra 2008 som huskes godt. Her ble Frank Murud, den tidligere eiendomssjefen i Undervisningsbygg i Oslo kommune, dømt til sju år i fengsel for grov korrupsjon og annen økonomisk kriminalitet. To medeiere i et snekkerbyrå og to eiere av en elektrobedrift var også involvert, og de fikk fengselsstraffer på mellom ett og tre år. Undervisningsbygg og eiendomsforvaltningsselskapet Neas ble tappet for nærmere 100 millioner kroner, og den tidligere eiendomssjefen fikk 6,5 millioner kroner i bestikkelser.

En sak fra 2010 er da en saksbehandler i plan- og bygningsetaten i Oslo kommune i Borgarting lagmannsrett ble dømt til fengsel i ett år. Saksbehandleren hadde mottatt bestikkelser på 12.000 kroner fra en arkitekt, og arkitekten ble dømt til fengsel i 90 dager. To brødre hadde fått saksbehandleren til å gjøre tjenester for dem ved å ettergi en bilgjeld på 150.000 kroner, og de fikk begge fengselsstraffer på sju måneder.

-Oslo kommune er en stor virksomhet og en betydelig samfunnsaktør, og det er viktig for oss at vi har tillit i befolkningen. Det vi arbeider med skal preges av åpenhet og trygghet for at vi driver skikkelig og ordentlig, sier finansbyråd Kristin Vinje (H).

-Det er svært gledelig at landets største kommune viser interesse for å delta i vårt fellesskap for antikorrupsjonsarbeid, sier generalsekretær Guro Slettmark i TI Norge.

Oslo kommune er også med i et antikorrupsjonsprosjekt som TI Norge driver i samarbeid med KS, med økonomisk støtte fra Kommunaldepartementet. Oslo kommune har siden 1990-tallet forsterket arbeidet mot korrupsjon. Det er etablert både sentrale og lokale varslingsordninger, og det er etablert nettverk mot korrupsjon for kommunens virksomheter.

-Oslo kommune har også vært en viktig samarbeidspartner i utarbeidelsen av en ny håndbok om antikorrupsjon i kommunesektoren. Vi håper at den skal inspirere alle kommuner til å jobbe dypere og bredere for å motvirke korrupsjon, sier Slettemark.

Oslo kommune har tidligere, som første kommune i Norge, sluttet seg til FNs Global Compact og skal gjøre sitt beste for å drive kommunens virksomhet i tråd med disse. I brev til FNs generalsekretær har kommunen forpliktet seg til å støtte opp om Global Compacts ti prinsipper, som er knyttet til menneskerettigheter, arbeidslivsstandarder, miljø- og antikorrupsjonsarbeid.