- Slik oppnår vi både utslippskutt og bedre luftkvalitet i Oslo, sier Guri Melby (V), byråd for miljø og samferdsel som lover full satsing på ren og fornybar energi.

Byrådet i Oslo har vedtatt justeringer i Klima- og energifondets støtteordning, blant annet som en tilpasning til statens støtteprogram ENOVA, som i 2013 lanserte sitt nye støtteprogram for husholdninger. I ENOVAs støtteprogram er et av hovedsatsingsområdene utfasing av oljekjel med overgang til fornybar oppvarming.

- At staten endelig har økt støtten til utfasing av oljekjeler gjør at Oslo kommune kan justere vår lokale ordning og fjerne tiltak staten gir støtte til, og slik gjøre rom for støtte til nye tiltak, sier Melby.

Nye tiltak er blant annet støtte til solceller. I tillegg oppjusteres støtte til solfanger og vindenergi. Oslo kutter ut tilskudd til pelletsovn/kjel fordi det viser seg at dette kan ha en negativ effekt på luftkvaliteten i byen.

Vedfyring, spesielt med gamle vedovner, gir et vesentlig bidrag til lokal luftforurensing. Dette er ekstra merkbart om vinteren. Oslo kommune ønsker nå å få fart i utskifting av gamle vedovner med nye rentbrennende alternativer ved å doble støtten til utfasing av vedfyrer innenfor Ring 3. Det vil si at ny støttesats for dem som søker om støtte til utskifting av gammel vedfyr innenfor Ring 3 blir
6000 kroner.

- Vi vil ta et løft for bedre luft i Oslo. Derfor inviterer jeg de som fortsatt fyrer i gamle, forurensende vedovner til en konkurranse hvor premien er dobbel kommunal støtte til de 5000 første som skifter ut vedovnen med en ny og rentbrennende ovn, sier Guri Melby.

Støtten begrenses til de 5000 første som bytter ut vedovnene sine og kan maksimalt være 50 prosent av dokumentert kostnad. Denne ordningen skal gjelde fra 1. januar 2015, og ut 2016.