Med 850 ansatte og en forventet omsetning i år på 1,35 milliarder kroner, er Oras AS Norges største VVS-bedrift.
– Og vi skal bli større og mer lønnsomme, sier Arne Malonæs. Veksten skal komme på området service og vedlikehold, og i den anledning kommer vi til å ansette cirka hundre nye medarbeidere hvert år de neste tre årene. Denne utviklingen skjer parallelt med at vi gjennomfører forbedringsprogrammet Oras Pluss.

– Oras Pluss er et program som skal bedre drift og bedre lønnsomhet fortsetter Malonæs.
– De siste to årene har vi hatt store underskudd og hatt flere tapsprosjekter landet over. Men vi har alltid levert i tide og med høy kvalitet. Underskuddene kan henge sammen med at vi vokste 46 prosent i omsetning og fikk 60 prosent flere ansatte i perioden 2007 til 2012. På noen felter hadde vi kanskje ikke hengt med i svingene når det gjelder den nye tids kontraktuelle krav. Vi var for mye konsentrert om teknikk og fremdrift og kvalitet, mindre på kontraktsmessige forhold. Overskudd før skatt var på over 80 millioner i 2008, i 2012 var det et underskudd på nesten 90 millioner kroner. Jeg kom inn i april 2012.

– Et av problemene vi hadde var at firmaet var splittet opp i mange selskaper, vi hadde 9 mer eller mindre selvstendige selskaper. Det har vært en krevende strukturendring å samle det i ett selskap: Oras AS.

– Hva omfatter forbedringsprosjektet Oras Pluss, Malonæs?
– Oras Pluss dreier seg om hvilke beslutninger som skal tas og når, det vi kaller prosjekteierstyring Videre innebærer det en utvidet prosjektlederutdannelse, inklusive kontraktsrett. Vi samarbeider med Metier Academy om dette. Det siste elementet i Oras Pluss er Lean Production.  60 % prosent av overskridelsene på store anlegg skyldes dårlig planlegging.

– Hjelper det?
– Så langt er vi godt fornøyd. Pilotprosjekter landet rundt har gitt mindre avvik, bedre kontroll med timebruk, bedre HMS og lavere sykefravær. Basert på erfaringene fra pilotene implementeres nå Oras Pluss i hele selskapet.

– Hvor godt er Oras AS rustet til å bli en stor aktør på ettermarkedet?
– Vi har et godt tverrfaglig tilbud. Fra før er vi sterke på rør og ventilasjon, nå har vi tatt opp elektro. Vi venter oss mye av dette markedssegmentet, fordi det er så store etterslep på mange bygg og anlegg. Ikke minst er offentlig vedlikehold elendig. Det er 800 milliarder minus på+ infrastruktur og anlegg.
– Service blir en fanesak, flere tar vedlikehold alvorlig. Vi utvikler et servicekonsept hvor vi tar frem de enkelte elementer og priser dem, med treårig avtale som norm. Serviceøkningen vil kreve 100 nye medarbeidere i året.

– I denne forbedringsprosessen tenker vi også nytt og satser på medisinske gasser og energisentraler. Nå har vi en gassinstallasjon på Østfold sykehus og en på akutten på Ullevål sykehus.

En sikker indikasjon på om et firma er en god arbeidsplass, er hvordan jobbsøkere forholder seg til det.

– Merkevaren Oras står seg godt, det merker vi når vi rekrutterer, forteller Arne Malonæs. Vi hadde 42 søkere til regionlederstilling i Kristiansand. Vi har nå en ny og bredt sammensatt ledergruppe Vi tar også vårt ansvar for fagutdanningen, og har cirka 100 lærlinger.

Blant de store prosjektene Oras AS har stått bak , er Statoils prosjekt på Fornebu, og Aquarama badeland i Kristiansand, der har Oras hatt rør, ventilasjon og automatikk.  I tillegg holder Oras med på Statoil Sandsli og Fornebuporten.

– Men til slutt hvordan går det med lønnsomheten?
– Det går bra, vi er på rett kurs og forventer et nullresultat i år. Deretter skal det bare gå oppover, sier adminsiterende direktør Arne Malonæs i Oras AS.