- Dere har reddet mange pasienters liv. Det er ikke daglig kost at en teknisk entreprenør får slike meldinger. Like fullt var det slik avdelingsoverlege dr.med Andreas Diamantopoulos ved Revmatismesykehuet uttrykte seg i en mail til ledelsen i Oras etter et oppdrag med kontroll av sykehusets medisinske gassanlegg, sier Anders Bredesen, markeds- og utviklingsdirektør i Oras AS i en pressemelding.

Bakgrunnen for denne spesielle meldingen startet lille juleaften 2015, hvor medisinsk teknisk ingeniør Øystein Kloster fra Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus tok kontakt med Oras’ avdeling for medisinske gassanlegg. Sykehuset hadde gjennomført en full rehabilitering og utvidelse av sykehuset, inklusive et nytt medisinsk gassanlegg på 60 rom. Under sluttkontrollen av det medisinske gassanlegget, ble det påvist store urenheter i anlegget.

Bredesen forteller at utstyrsleverandøren svarte sykehuset såpass uklart på bekymringen, at det ble bestemt å innhente en uavhengig tredje parts kontroll, og Oras ble kontaktet. Oras avdeling for medisinske gasser har 2 akkrediterte besiktningsmenn foruten annet spesialutdannet personell.

I følge Oras og Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus avdekket kontrollen raskt at anlegget beviselig var så kontaminert at sykehuset valgte å bytte ut hele anlegget.
 
Sykehuset ga til slutt dette oppdraget til Oras og den 3.juni 2016 ble det avholdt overtagelsesforretning av det nye anlegget med null feil.
- Noe annet ville ikke vært akseptabelt. Det er snakk om pasienters liv og helse siden dette dreier seg om luften pasientene puster inn, forteller konstituert sykehusdirektør Erling Lervåg i pressemeldingen.
- Det er med lettelse jeg kan bekrefte at det medisinske gassanlegget nå er komplett ferdig reparert/bygget nytt, kontrollert og ferdig.
 
Bredesen i Oras påpeker at medisinske gassanlegg skiller seg betydelig fra andre typer rørinstallasjoner og krever spesialkompetanse, også for de utførende.
- Slike anlegg er underlagt en rekke regler, standarder og normer, herunder NS-EN standarder, SIS-normer, krav om sertifisert personell og akkreditert besiktningsmann.

- Vi har opparbeidet oss betydelig kompetanse innen medisinske gassanlegg, og er Norges førende selskap innenfor dette området.
Jeg mener at slike anlegg bør være egne entrepriser myntet på fagspesialister. Det viser denne historien ved Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus med stor tydelighet. Ingen i VVS-bransjen er tjent med at vi påtar oss oppdrag av denne typen, uten å ha den nødvendige kompetansen som sikrer folks liv og helse, sier Anders Bredesen avslutningsvis.