- Det er fortsatt for komplisert og for dyrt å bygge nye boliger, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening som en forklaring på tallene.
- Boligbehovet er 38 000 nye boliger hvert år, men vi klarer ikke å bygge nok. – Det meldes nå om at mange bedrifter velger heller å drive i rehabiliteringsmarkedet enn å bygge boliger. -Der gjelder andre kontrakter og man slipper å stille garantier som for nybygg.

- Hittil i år ligger salget 24 % bak fjoråret. - Vi ligger også godt bak nivåene i årene 2011 og 2012 med henholdsvis 17 % og 22 % nedgang.
Salgsnedgangen rammer alle byggtyper, men leilighetsbygg er klart hardest rammet med en nedgang på 33 % sammenlignet med 2013. I den samme perioden går eneboliger tilbake med 18 % og småhus har en tilbakegang på 16 %.

Samlet boligigangsetting etter 5 måneder ligger 16 % bak 2013. Ser vi igangsettingen så langt i år mot 2011 og 2012 er det negative avviket på 30 % og 26 %. Samtlige byggtyper går markant tilbake fra 2013, men småhus rammes hardest med en svikt på 21 %. Leiligheter og eneboliger har en tilbakegang på henholdsvis 15 % og 12 %.

De fleste fylker opplever en nedgang både i salg og igangsetting. Oslo rammes desidert kraftigst av salgsnedgangen. Nedgang på 51 % på 12-måneders basis. Stabil avstand til fjoråret fra forrige måling.

- Vi opplever optimisme blant våre medlemmer til tross for at tallene ikke er så gode som vi hadde ønsket, sier Jæger. Spesielt viktig blir det å endre garantibestemmelsene i Bustadoppføringslova, som vi tror er den viktigste enkeltårsaken til at vi ikke selger flere nye boliger, avslutter Jæger