Debatten har over lengre tid gått høyt om bygg, energi og miljø, ikke minst i VVSforum, og det har ikke manglet på synspunkter og innspill til byråkratene. Blant andre har Rambøll, direktoratets siste rådgiver, antydet at det reelle energikonsum og energiens miljøkvalitet bør vies mer oppmerksomhet. Andre har også tatt til orde for at fokus gradvis bør skyves over fra selve byggets fysiske energiegenskaper og til hvilke energiinstallasjoner det har, ikke minst har flere undret seg over hvorfor ikke fyring med fornybare energiformer er viet mer plass.
Det er trolig den utgåtte regjeringens fromme heksejakt på fossil brensel som kommer tilbake som en rekyl. Spørsmålet blir nå om byråkratene kan karre seg over et minefelt av faglige og miljømessige vurderinger. Etter alt å dømme har dette blitt en oppgave som Direktoratet for Byggkvalitet opprinnelig ikke var eslet for.
 
Energikvalitet og incentiver
En av de som overvar nevnte seminar var Hans Ivar Morken, daglig leder ved Pemco Trepellets, i dag landets største aktør innen pellets samt leverandør av fyringsenheter for både nærmvarme og direkte varme.
- Jeg registerer at det trolig vil bli mer mer fokus på energikvalitet og mengde levert varme, det er bra, men når fjernvarme blir betegnet som miljøvennlig, skulle det gjerne  vært mer fokus på hva fjernvarmeanleggene bruker som energibærere, det fyres jo med søppel, som inneholder mye plast, og det fyres med gass på toppen, sier han til Vvsforum.
Sammenliknet med varmepumpe og elektrisitet til oppvarming er fortsatt trepellets mindre utbredt i Norge enn f.eks i Sverige og Danmark, men Morken registrerer gledelig at pellets blir mer foretrukket i takt med samfunnets dreining mot mer fornybar energi.
- Gledelig er det også å registrere at flere fjernvarmeaktører nå velger å etablere pelletsbaserte varmesentraler, dette viser at pellets som energibærer er i ferd med å etablere seg i markedet som et stabilt og prisgunstig alternativ, sier Morken, som synes det blir spennende å se hva resultatet av det vedtatte klimaforliket vil munne ut i med tanke på forestående forbud mot fossil oljeoppvarming, og videre hvilke incentiver som vil bli presentert for å få fortgang i konvertering til fornybare varmeløsninger.
- Vår oppfatning er at det er økonomi som vil være kundes fremste valg ved vurdering av oppvarmingsløsning, sier Morken til Vvsforum.
 

VÅKEN: Teknisk sjef Odd Viddal ved Roth Nordic synes miljø kvaliteten på annen energi bør ha betydning, så lenge myndighetene har satset på å forby fossil fyring. 

Biofyringsolje kurant
En annen som overvar seminaret var Odd Viddal, teknisk sjef ved Roth Nordic, en stor aktør innen vannbåren varme, solpaneler og smart energistyring i bygg.
- Vi har fulgt med i timen så vi er jo klar over hva som foregår, men det var greit å høre signalene direkte fra myndighetene. Ikke minst føles det rett at Direktoratet sier klart at at kravet ikke blir passivhus standard, men passivhus nivå, sier Viddal til Vvsforum.
Viddal synes forøvrig også det var greit å få bekreftet at biofyringsolje er kurant enerigkilde, det har vært mye støy i media om oljefyring etter at fossil brensel skal utfases. Enova har hatt en kampanje mot fossil fyring, uten å gidde å skille mellom fossil og fornybar bioolje.
- Jeg fikk inntrykk av at fjernvarme skal favoriseres gjennom en grønn omregnings­faktor, det er da kanskje litt rart at man ikke snakker om hva man fyrer med, jeg var en gang på et fjernvarmeanlegg der det ble sagt at mye av avfallet var fuktig, noe som gir dårligere vikningsgrad, vi vet også at det er mye plast i avfall, kvaliteten på fjernvarmen i forhold til miljøegenskaper bør etter min mening ha betydning. Vi vet jo at man sprøyter avfallet med olje og at det brukes nordsjøgass i fyringen, sier Viddal, som mener at dersom man fyrer med pellets i nærvarme, eller leverer ferdig varme til en blokk burde man kanskje hatt en ekstra bonus.
- Mitt inntrykk er at det lett kan gå politikk i reglene, det håper vi blir skånet for, sier Odd Viddal, 
teknisk sjef i Roth Nordic.