I sommer innfører Statsbygg enda strengere sikkerhetsregler for sine byggeplasser; elektronisk adgangskontroll, synlig ID-kort til enhver tid, halvparten av arbeiderne skal være faglærte, sikkerhetsregler skal være tilgjengelige på alle relevante språk og alle fremmedspråklige skal ha en norsktalende kontaktperson.

Språk kan være en utfordring
En tredjedel av dødsulykkene på norske arbeidsplasser rammer utenlandske statsborgere.

- Det er ikke til å stikke under en stol at språk kan være en utfordring for utenlandske arbeidstakere, sier Nikolaisen. Selv har vi jobbet hardt for å få ned skadetallene, og hadde 9 personskader med fravær i 2014. Som offentlig byggherre ønsker Statsbygg å være en rollemodell innen sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA).

Enkle regler kan være utslagsgivende
På byggeplassen i Regjeringskvartalet har prosjektledelsen innført et system med der flagg er klistret på hjelmene, slik at alle til enhver tid har oversikt over hvem de kan henvende seg til for oversetting eller oppklaring. Prosjektleder Kristine Wangen mener klistremerkene kan være utslagsgivende for at sikkerhetsreglene til enhver tid blir fulgt.

- Vi opplever at de arbeiderne som ikke snakker norsk nå føler seg tryggere i forhold til gjeldende regler på byggeplassen, sier prosjektleder Kristine Wangen. – Det å til enhver tid vite hvem man kan henvende seg til for spørsmål, er en liten endring som kan utgjøre stor forskjell for den det gjelder.

De nye SHA-reglene trår i kraft fra i sommer, og gjelder alle nye kontrakter mellom Statsbygg og entreprenører og under-entreprenører