Byggvarme med diesel og mineralolje blir forbudt fra neste år. Nå løsner markedet for mobile varmepumpeløsninger til byggvarme og byggtørk.
Mineralolje til oppvarming vil bli forbudt også på byggeplasser fra neste år, opplyser Miljødirektoratet. Det vil blant annet ramme dieselfyrte varmeaggregater. Et fornybart og utslippsfritt alternativ til byggvarme og byggtørk er varmepumper. – Markedet for våre mobile varmesentraler begynner å løsne litt, forteller daglig leder Roar Myhre i RoMyClima AS, medlem i Norsk Varmepumpeforening. Trøndelagsbedriften RoMy Clima har en patentert, mobil varmepumpeløsning bygget i containere. – Den jobber mye billigere enn biodiesel og ren strøm, så den er både økonomisk og miljøvennlig, mener Myhre. Behovsstyrt byggvarme SmartHeater varmesentralene finnes i to versjoner: En som leverer varm luft til bygg og avfukter, og en som leverer varmt vann for tilkobling til aerotempere. Effekten spenner fra 60 til 180 kW varme, eller tilsvarende for kjøling. – De kombinerer avtrekksluft og uteluft, og har innovativ automatikk som sørger for å levere byggvarme og byggtørk etter behov. Det er ikke som en dieselvarmer som pøser ut varme – vi sløser ikke noe, understreker Myhre. Sentralene styrer luftmengder, temperatur og fukt etter behov. Selv i -20 en februardag på Melhus fungerte sentralen fint. – Siden vi bruker restenergien fra bygget, blir temperaturen over utedelen høyere, poengterer Myhre. Var tidlig ute Foreløpig har selskapet bygget tre sentraler, og alle er nå utleid. – Vi satser ikke egentlig på utleie selv, men byggutleiebransjen har vært veldig konservative til nå. Vi har hatt dette i tre år, så vi var nok litt tidlig ute, tror Myhre. Han får stadig henvendelser fra potensielle kunder, og det er ikke bare fra byggebransjen. – Vi er spente, men tror det handler om å holde ut!
Roar Myhre (til høyre) og Ronny Myhre i RoMy Clima har vært klare med fossilfri byggtørk i tre år.
– Veldig etterspørsel i byggebransjen Jæren-baserte EnergyRent leier ut et bredt spekter mobile varme- og kjøleløsninger til ulike bransjer over hele landet. –  Det er veldig etterspørsel i byggebransjen nå, opplyser daglig leder Morten Magnusson, som selv har bakgrunn fra kuldebransjen. Han mener fossilfri byggvarme er ikke så utfordrende, mens utslippfri er verre fordi det utelukker bio-baserte løsninger som biodiesel. EnergyRent tilbyr utslippsfri byggvarme basert på varmepumper, luft-baserte så vel som væske-til- vann. Totalmarkedet vokser – Vi har prøvd mye selv, og ser en del utfordringer i begge leire. Det å koble seg på brønnparker krever veldig god planlegging, mens luftbasert varmepumper kan gi store problemer med avriming og sure kunder på byggeplass. Du må vite hva du gjør, understreker Magnusson. I takt med økt interesse dukker det også opp flere aktører og løsninger på markedet. – Jeg er egentlig glad for at det kommer flere tilbydere. Det øker forståelsen for at du kan leie, så markedet totalt sett blir større, poengterer Magnusson. Enova lanserer eget støtteprogram for fossilfrie byggeplasser Enova skal nå øke satsingen på utslippsfrie bygge- og anleggsplasser. De jakter blant annet etter mobile løsninger for lading og effekt, og innovative løsninger for utslippsfri byggvarme. Mer om programmet på Enovas nettsider.
SmartHeater-sentralene kan forsyne byggeplasser med utslippsfri varme eller kjøling, enten via luft eller vann.
Kilde:Novap.n