- Etterforskning av saker hos ØKOKRKIM skjer hovedsakelig ved at vi mottar en anmeldelse fra Skatteetaten eller andre kontrollorganer. Det hender også at vi får anmeldelse fra private aktører eller t vi mottar tips som fører til at vi iverksetter etterforskning. En viktig suksessfaktor i forhold til bekjempelse av denne type kriminalitet er at bransjene selv tar ansvar og varsler, sier leder av teamet som jobber med svart arbeid i ØKOKRIM, Marianne Bender til www.vvsforum.no

Flere titalls milliarder
Det foreligger ingen pålitelig statistikk eller oversikt over omfanget av svart arbeid i Norge. Regjeringen skriver imidlertid i sin plan mot økonomisk kriminalitet at de fleste undersøkelser konkluderer med at det minst dreier seg om flere titalls milliarder kroner i året totalt sett. Regjeringen fastslår at vi står overfor tapte skatte- og avgiftsinntekter i et betydelig omfang.

- Vår oppgave er å bekjempe økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet. Dette gjør vi på flere måter, men først og fremst ved å behandle straffesaker. Svart arbeid innebærer unndragelse av skatter og avgifter som rammer velferdsstaten ved at blant annet skoler og sykehus får mindre midler til disposisjon. Svart arbeid rammer også enkeltbransjer ved uønsket konkurransevridning, og dette gjelder i stor grad bygg- og anleggsbransjen, sier Marianne Bender.

Trusselvurderingen
I ØKOKRIMs trusselvurdering fra 2011-2012 rangeres skatte- og avgiftskriminalitet som den økonomiske kriminalitetsformen som utgjør den største risikoen for samfunnet og for borgerne. Av den grunn er denne type kriminalitet en prioritert oppgave for ØKOKRIM. Det beviser også det faktum at det er opprettet et eget skatte- og avgiftsteam som jobber med slike spørsmål.

- Vi tar med andre ord denne trusselen på alvor, men kan selvsagt alltid bli bedre. Det er imidlertid viktig å vite at vi ikke kan ta alle saker på dette området. Vår oppgave er å ta de store, alvorlige sakene som er viktig for samfunnet. De fleste sakene blir faktisk behandlet av de lokale politidistriktene.

Strafferammene

- Kan man si noe generelt om strafferammen?
- Det er ikke mulig å si noe konkret om dette, men vi kan fastslå at denne type straffbare forhold krever at allmennpreventive hensyn veier tungt. Det må altså utmåles en reaksjon som er egnet til å avskrekke andre fra å begå tilsvarende forhold. Straff vil også utmåles etter hvor lenge vedkommende har jobbet svart, hvor mye penger som er involvert og hvorvidt det er flere involverte, understreker Marianne Bender i ØKOKRIM.