Norges største avløpsrenseanlegg, Veas på Slemmestad, rustes opp for mange hundre millioner, for å møte et økende volum med spillvann og følge tidens krav. Anlegget ligger inne i fjell, der både ren· seprosessene og avløpsvannet gir fra seg gasser og forbindelser som må fraktes ut før det tærer på utstyr eller skaper et skadelig arbeidsmiljø.
- Det er innslag av sure forbindelser, ammoniakk og andre gasser. Selv om det er lave konsentrasjoner stiller det krav til hovedviftene for tilluft og avtrekk, sier prosjekteder Jack Larsen ved GK Inneklima avd. Asker, som har jobben med å oppgradere ventilasjons- anlegget.

Viftene som benyttes er aksialvifter i gal­vanisert stål med vinge i aluminium og det er snakk om store volumer, opp mot 190 000 kubikk per time, per tilluftsvifte, med 90 kw motor.

Fuktighet fra papir 
Papirfabrikken Nordic Paper i Sarpsborg måtte tidligere blåse varmluft inn i lokalene for at det ikke skulle regne fra taket, fordi fuktigheten som dampet av fra papirmaskinen kondenserte mot det kalde taket. Vifter som fraktet fuktig varmluft ut av bygget ble nedslitte i løpet av få år på grunn av varm fuktig luft.

I forbindelse med bygging av nye direkte avtrekk har man skiftet til en industrivifte fra Ferrari, konstruert for å tåle slike påkjenninger.
- Industrimiljøer stiller helt andre krav til materialer og utforming. Kunden er tilfreds med de nye viftene fra Ferrari, så her blir det snakk om flere oppgraderin­ger, sier Tormod Hagren hos Krogseth i Sarpsborg.

Han har stadig flere oppdrag mot industrien, med å skifte til mer hardføre vifter.
- Vi som er mye ute og driver vedlikehold for kunde, ønsker å benytte utstyr som tåler tøffe tak, så her anbefaler vi gjerne en italiener, sier Hagren.

Opp i røk 
For et år siden inngikk Parlock i Hokksund forhandleravtale med Ferrari for Norge. Den første Ferrarien ble installert på et krematorium i Stavanger, for å trekke av luft fra forbrenningsov­nen, en avgass som var belastet med spesielle gasser og partikler, og som har vist seg å være svært korrosiv.

- Det er strenge krav til vifter som skal stå i industrimiljøer, eller der det forekommer varme, aggressive forbindel­ser, støv og gasser. Det samme gjelder der det er klassifisert brannfare. Her har italienske Ferrari mye bra å by på, de har drevet med industrivifter i femti år, forteller Carl Axel Sandberg ved Parlock.

Så langt har viftene blitt svært godt mottatt av sluttkunder, rådgivere og entreprenører Parlock samarbeider tett med.
- Med Ferrari Ventilatori som leverandør kan vi i dag levere vifter som overholder de strengeste krav og spesifikasjoner i de mest krevende miljø, mener Sandberg.

Jack Larsen fra GK Inneklima under montering av vifte på Veas.[/caption]

Energisparing 
En rekke store industribedrifter; som kjemisk industri, smelteverk og andre har på kort tid havnet på referanselisten.
- I forbindelse med oppgraderingspro­sjekter, der nettopp energisparing har vært en del av pakken, har våre lokale partnere levert disse viftene, som regel i forbindelse med punktavtrekk ved kildene, forteller Sandberg.

Det er ikke bare tradisjonell industri som etterspør vifter med krevende spesifika­sjoner. Det kan også være miljøer med fare for brennbare gasser, som ønsker løsninger som er gnistsikre. Det kommer dessuten godt med at viftene har moderne opplegg for styring og regulering.
- Ingen vil ha vifter som uhemmet tømmer bygget for både luft og varme, og Ferrari har muligheter for både styring og overvåking, sier Sandberg.