Raskt voksende byer, knapphet på arealer og et stort behov for bærekraftige løsninger utfordrer måten vi lever på. Samtidig gir den teknologiske utviklingen mange nye muligheter. Men hvordan kommer vi egentlig til å bo i fremtiden?

Beboere i fokus
Målet er å finne løsninger som gir folk et enklere og bedre liv.

- Vi ønsker å teste ut nye løsninger i et virkelig miljø, og testlaben gir oss en unik mulighet til dette.  Her vil leietakerne bidra med erfaringer underveis og delta i forskningsprosjektene, sier prosjektleder Ingemund Skålnes i OBOS i en pressemelding.

De første beboerne flytter inn når bygget står ferdig i 2021.

Fleksibelt bygg fylt med sensorer
Bygningen vil være fleksibel med mulighet til å enkelt skifte ut tekniske løsninger eller endre planløsninger underveis. Det vil også installeres sensorer som vil kunne måle alt fra lys- og luftkvalitet til temperatur og støy. Gjennom kontinuerlig datainnsamling fra sensorer kan vi lære mer om hvordan bygningen fungerer og hvilken påvirkning beboerne har.

Samarbeid med bransjen
OBOS Living Lab vil være en testarena for bransjen. Bedrifter vil kunne få muligheten til å prøve ut nye ideer og produkter. Dermed øker innovasjonstakten og nye løsninger kommer fortere ut til brukerne.

- Vi er nå i en innledende fase for å finne ut hvilke temaer og problemstillinger vi skal se nærmere på. Gjennom samarbeid med bransjen og forskningsmiljøene ønsker vi å finne de gode løsningene for folk. Erfaringene vi tar med oss vil påvirke hvordan vi bygger boliger i fremtiden, sier Skålnes.