Statssekretær Halvard Ingebrigtsen fra Nærings- og handelsdepartementet er norsk representant for små- og mellomstore bedrifter (SMB) i det europeiske SMB-nettverket. Han vil bidra med norske erfaringer og synspunkter på forenkling, utvikling av EØS-relevant regelverk og deltakelse i programsamarbeid.

– Det er viktig for Norge å delta i det internasjonale nettverket hvor politikk for små- og mellomstore  bedrifter diskuteres. Dette gir oss mulighet for å dele erfaringer og utveksle beste praksis, sier statssekretær Halvard Ingebrigtsen.

Han har vært på møte for første gang som norsk representant for små- og mellomstore bedrifter (SMB) i det europeiske SMB-nettverket. Nettverket ledes av Kommisjonens SMB-representant med deltakelse fra EU-landenes nasjonale SMB-representanter og de europeiske næringsorganisasjonene.

EU har oppnevnt en egen representant for små og mellomstore bedrifter (SME Envoy), generaldirektør Daniel Calleja i Generaldirektoratet for næringspolitikk i Europakommisjonen. Medlemslandene i EU har også oppnevnt hver sin nasjonale SMB-representant, som skal fremme små og mellomstore bedrifters interesser.

Det var kontakt med EUs SMB-representant for å sondere mulighetene for norsk deltagelse i EUs nettverk som førte til at statssekretær Ingebrigtsen i februar i år ble invitert med i Kommisjonens rådgivende nettverk.

Ingebrigtsen vil i dette nettverket bidra med norske erfaringer og synspunkter, både når det gjelder forenklingsarbeid, utvikling av EØS-relevant regelverk, deltakelse i programsamarbeid og involvering på en rekke konkrete områder innenfor en bred SMB-agenda, et nøkkelområde for å skape vekst og sysselsetting.

Statssekretæren vil også få tilgang til informasjon om gode tiltak og erfaringer med SMB-arbeid i EU-landene.
 
På møtet i SMB-nettverket i Brussel orienterte Ingebrigtsen om hovedpunktene i Norges nye  SMB-strategi som ble offentliggjort 26. mars. Utgangspunktet for strategien er at små- og mellomstore bedrifter er viktige bidragsytere til verdiskapningen i Norge og til å opprettholde arbeidsplasser og bosetting i hele landet.

Strategien skal blant annet bidra til å oppfylle konkrete mål for å bygge ned byråkratisk regelverk som et viktig verktøy for å redusere kostnader og dermed fremme små og mellomstore bedrifters konkurranseevne. Han viste også til senkningen av minimumskravet for innbetalt aksjekapital fra 100.000  til 30.000 kroner.

Hovedtema for møtet var små- og mellomstore bedrifters tilgang til markeder, der blant annet tilgang til offentlige anskaffelser og bedre assistanse til å komme inn på det internasjonale marked stod på agendaen.

Regjeringens strategi for økt innovasjonseffekt av offentlig avskaffelser var et av poengene Ingebrigtsen la frem for nettverket.

– Hvis offentlige innkjøp innrettes slik at de i større grad resulterer i innovative løsninger, kan dette bidra til økt verdiskapning for næringslivet, påpekte Ingebrigtsen.

Calleja oppfordret SMB-nettverket til å komme med gode innspill som kan bidra til å lette små og mellomstore bedrifter tilgang til det indre markedet. Disse bidragene vil komme til nytte når Europakommisjonen skal starte arbeidet med en ny handlingsplan – Singel Market Act II – til høsten.

Statssekretæren er godt fornøyd med første møte med SMB-representantene, og skal fremover møte SMB-nettverket jevnlig for å diskutere ulike problemstillinger som små- og mellomstore bedrifter står overfor.

Neste møte vil finne sted 15. juni.

Som oppfølging av Small Business Act la Europakommisjonen i november 2011 frem en ny strategi for å sikre små bedrifters vekst og konkurransevilkår i Europa. Små- og mellomstore bedrifter vil kunne få fritak fra noe EU-lovgivning og innføre færre regler. ”Small Business Act for Europe” berører alle uavhengige selskaper som har færre enn 250 ansatte, som tilsvarer 99 prosent av alle europeiske bedrifter.