Statsbygg tar i bruk et nytt digitalt verktøy som gjør livet enklere for både byggherrer og entreprenører.

Det er en kritisk fase når et byggeprosjekt nærmer seg slutten. Feil og mangler på tekniske anlegg og systemer som oppdages for sent, fører til stress og en hektisk innspurt for entreprenør og byggherre. Det vanskeliggjør en ryddig overlevering til de som skal ta bygget i bruk.

Digital løsning
- Vi jobber systematisk med å levere bygg som fungerer med en gang lokalene tas i bruk. Nå tar vi i bruk en digital løsning som skal gjøre dette lettere, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg.

Hun har nå signert en kontrakt med selskapet Omega om et digitalt verktøy for systematisk ferdigstillelse. Olje- og gassbransjen har allerede gode erfaringer med verktøyet, som registrerer, klassifiserer og følger opp feil og mangler før en konstruksjon overleveres til eieren. Nå er systemet Pims blitt tilpasset bygge- og eiendomsnæringen..

Oljelærdom
- Statsbygg er glad for å kunne overføre kompetanse fra oljeindustrien ved hjelp av digitale verktøy. Dette vil bidra til å forme framtidens bygge- og eiendomsnæring, sier Lyssand Sandberg.

Hun påpeker at dagens byggeprosjekter er blitt så omfattende at det kan være vanskelig å holde oversikten og riktig fokus i sluttfasen av prosjektet..

- Med stadig mer komplekse nybygg er det behov for nye, digitale hjelpemidler for å holde oversikt og få opp status på feil og mangler i tide, sier byggherredirektøren i Statsbygg.

Pims blir nyttig for byggherrer som kan følge med på statusen til det som er under bygging. Entreprenørene får dokumentert resultater på systemutprøving og tester og demonstrere at jobben er utført i henhold til bestillingen.

Det nye verktøyet skal først tas i bruk ved to store prosjekter: Nytt Nasjonalmuseum og Campus Ås og senere i de andre byggeprosjektene i Statsbygg.